Smakosze.pl Przepisy Ostatnio dodałam to do placów ziemniaczanych. Wyszły 100 razy lepiej, każdy powinien spróbować
placki ziemniaczane
Fot. Canva

Ostatnio dodałam to do placów ziemniaczanych. Wyszły 100 razy lepiej, każdy powinien spróbować

6 lipca 2024

Jeśli lubisz placki ziemniaczane, ale chcesz podkręcić ich smak, postaw na ten składnik. Z nim placki ziemniaczane smakują, że palce lizać. Polecam każdemu ten sposób na to znakomite i proste danie. Wyjdzie jeszcze lepsze niż zwykle.

Tajemnica smaku placków ziemniaczanych

Placki ziemniaczane są daniem, które lubi wielu z nas . Również ja czasem je robiłam. Wychodziły dobrze, ale czegoś im brakowało . Wszystko zmienił jeden przepis, który wykorzystałam w kuchni.

Dzięki niemu placki ziemniaczane są pyszne jak nigdy dotąd. Tajemnicą ich smaku jest dodatek wędzonego boczku. Wychodzą pysznie i pachną apetycznie . Dlatego każdemu polecam ten przepis na placki ziemniaczane z boczkiem.

boczek
Fot. Canva/oceane2508
Zetrzyj cukinię na tarce i wymieszaj z kilkoma dodatkami. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie

Jak zrobić placki ziemniaczane z boczkiem?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie placków ziemniaczanych zacznij od obrania ziemniaków i ich starcia . Zetrzyj też cebulę i czosnek. Do składników wbij jajko, wsyp mąkę, dopraw solą i pieprzem. Pokrój też boczek i dodaj do pozostałych składników.

Wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni i nakładaj porcje masy. Placki ziemniaczane smaż z dwóch  stron na złoty kolor. Od razu podawaj na gorąco.

Placki ziemniaczane z pożywnym dodatkiem

Placki ziemniaczane z boczkiem wychodzą bardzo smaczne i pożywne. To danie zaspokoi apetyt nawet największych głodomorów . Takie placki możesz podać z odrobiną kwaśnej śmietany, sosem grzybowym lub ulubioną surówką.

Boczek znakomicie podkręca smak tego lubianego dania . Warto skorzystać z tego przepisu i zrobić placki w zupełnie nowej wersji. Wychodzą, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, jakiego mięsa mielonego nie powinniśmy kupować. Podawaliśmy przepis na naleśniki na babcinym rarytasie.

placki ziemniaczane
Fot. Canva/Azurita
Latem zawsze robię taką młodą kapustę. To najlepszy obiad na upały, podziękujesz za ten przepis
Wypróbowałam przepis siostry Anastazji na leczo. Jeden kęs i już wiedziałam co o nim myśleć
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl