Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj cukinię na tarce i wymieszaj z kilkoma dodatkami. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 06.07.2024 18:35

Zetrzyj cukinię na tarce i wymieszaj z kilkoma dodatkami. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie

cukinia
Fot. Canva

Jeśli lubisz cukinię, to ten przepis jest dla ciebie. Z tego smacznego warzywa zrobisz szybkie i pyszne danie. Jest doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno.

Kotlety z cukinii smakują latem

Cukinia ma delikatny orzechowy smak i świeży zielony kolor. Jest lubianym warzywem, które coraz częściej gości na naszych stołach. Jeśli również cenisz sobie jej smak, to zerknij na ten przepis. Gwarantuje on pyszny efekt, czyli apetyczne kotlety z cukinii. 

Zrobisz je bez trudu. Po prostu zetrzyj cukinie i wymieszaj z porem, który doda daniu ostrości. Przyda się też kasza manna, która zapewni delikatności. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Sprint Cooking. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

kotlety z cukinii
Fot. YouTube/SprintCooking
Latem zawsze robię taką młodą kapustę. To najlepszy obiad na upały, podziękujesz za ten przepis

Jak zrobić kotlety z cukinii?

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 jajka
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 100 g sera żółtego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów zacznij od odcięcia końcówek cukinii i starcia jej na tarce o dużych oczkach. Posól cukinię, wymieszaj i odstaw na 20 minut. W tym czasie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie pokrój pora i koperek.

Odciśnij sok z cukinii i przełóż ją do miski. Dołóż pokrojone warzywa, dodaj sól, pieprz i słodką paprykę. Sok z cukinii można wykorzystać do zupy. Do warzyw w misce zetrzyj marchew na tarce o małych oczkach. Dodaj starty ser, wbij jajka, dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Wsyp też kaszę manną. 

Kotlety z cukinii na ciepło i zimno

Teraz wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Z masy formuj kotlety i panieruj je w bułce tartej. Kotlety z cukinii smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Powinny z dwóch stron uzyskać rumiany kolor. 

Kotlety możesz podać z sosem jogurtowym lub ulubioną surówką. Będą smakować na ciepło i na zimno. Możesz wziąć je na wakacyjną wycieczkę i zjeść w plenerze. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić naleśniki na maślance. Podawaliśmy też przepis na sernik na zimno od Heni Foks. 

kotlety z cukinii
Fot. YouTube/SprintCooking