Smakosze.pl Przepisy Ostatnio to moja ulubiona zupa, mógłbym ją jeść non stop. Jest pyszna, sycąca i bardzo zdrowa
YouTube/@HotFood

Ostatnio to moja ulubiona zupa, mógłbym ją jeść non stop. Jest pyszna, sycąca i bardzo zdrowa

26 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Sezon na zupy jeszcze trwa. Jeżeli dotychczasowe przepisy już ci się znudziły, koniecznie spróbuj tego. Smak tej zupy zaskoczy niejednego smakosza. Oprócz tego jest zdrowa i rozgrzewająca.

Zdrowa i pyszna zupa

W naszym jadłospisie bardzo często pomijamy to płynne danie, co jest błędem. Zupa dostarcza organizmowi nie tylko potrzebną wodę, ale i witaminy zawarte w jej składnikach.

Podawana na gorąco bardzo szybko rozgrzewa i syci. Zupa według tego przepisu ma wszystkie potrzebne właściwości. Dostarcza witaminy z warzyw, mięsa, ale też rozgrzewa. Zresztą przekonaj się sama.

gorąca zupa.jpg
Canva/@furnkafdemir
Wlewam jajka do pomidorów i zapiekam z serem. Danie zachwyca lekkością i soczystością

Co będziesz potrzebować?

Do przygotowania tej zupy potrzebne będą ci składniki z listy. Kup je i zaczynamy. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Hot Food, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.

Składniki:

  • 400 g udek z kurczaka
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 2 liście laurowe
  • pieprz
  • sól
  • słodka papryka
  • natka pietruszki

Jak zrobić tę pyszną i zdrową zupę?

Przygotowania zacznij od wlania wody do garnka, następnie włóż udka z kurczaka i gotuj przez 40 minut . Łyżką zbierz szumowinę, która mogła pojawiać się z gotowanego mięsa.

Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę . Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej warzywo. Marchew obierz, pokrój w kostkę, a następnie dołóż ją do cebuli . Paprykę umyj, pokrój w kostkę i również podsmaż. Smaż do momentu zmięknięcia wszystkich warzyw .

Dodaj passatę pomidorową. Dopraw pieprzem, solą oraz słodką papryką . Wymieszaj. Ząbki czosnku posiekaj w drobną kostkę i razem z liściem laurowym dodaj do podsmażonych warzyw.

Ugotowane mięso wyciągnij, a do garnka wlej warzywny sos. Dodaj odsączoną ciecierzycę. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu . Mięso oddziel od kości i wrzuć do gotującej się zupy . Natkę pietruszki posiekaj i włóż do garnka. Rozgrzewająca i zdrowa zupa gotowa. Sprawdź, jaką promocję Biedronka przygotowała na weekend oraz jak zrobić surówkę z ogórków kiszonych .

udka z kurczaka.jpg
Canva/@Yana Gayvoronskaya
Taki rarytas robię tylko ze schabu, cebuli, ziemniaków i boczku. Po upieczeniu wygląda obłędnie
Ciasteczka bez cukru i mąki to hit w moim domu. Każdy umie je zrobić
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy