Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biorę ogórki kiszone i robię surówkę lepszą niż z restauracji. Pasuje do wszystkiego
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 25.01.2024 20:10

Biorę ogórki kiszone i robię surówkę lepszą niż z restauracji. Pasuje do wszystkiego

Sałatka z ogórków kiszonych
Canva/HandamadePictures, Getty Images

Ta szybka surówka na bazie kiszonych ogórków do witaminowa bomba. Nie tylko jest świetną towarzyszką każdego obiadu, lecz także wzmacnia odporność organizmu. Jest świetna zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje.

Pyszna surówka na odporność

Sklepy przyzwyczaiły nas w ostatnich latach do świeżych warzyw o każdej porze roku. Mimo to w dalszym ciągu tryumfy na polskich stołach święcą kiszonki, a wśród nich – ogórek kiszony.

Tym, którzy chcą przypomnieć sobie, jak niezwykle wszechstronny to produkt, polecamy poniższą surówkę. Świetnie sprawdzi się ona jako dodatek do wszelkiego rodzaju tradycyjnych polskich dań – schabowego, mielonego czy pierogów.

ogórki kiszone w słoiku

Obtaczam ziemniaki w tej mieszance i wkładam do rękawa. W tej wersji nie mają sobie równych

Ogórki kiszone z cebulą

Doskonałą cechą tej sałatki jest wszechstronność jej zbawiennych składników. Kiszone warzywa to odpornościowa bomba. Świetnym dodatkiem bogatym w witaminy jest cebula. W surówce znajduje się też miejsce dla oleju roślinnego, który zawiera dużo tłuszczów nienasyconych, których potrzebuje nasz organizm.

Składniki

  • 5-6 ogórków kiszonych
  • 1 średnia cebula
  • 1 jabłko
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy lub innego oleju roślinnego
  • Pół łyżeczki musztardy francuskiej
  • Sól, pieprz

Przygotowanie sałatki z ogórków kiszonych

Ogórki kroimy w podłużne cienkie paski lub przekrawamy wzdłuż i kroimy w cienkie plasterki. Odciskamy na sitku, by nie były zbyt mokre. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych okach. Cebulę przekrawamy na pół i kroimy w cienkie pióra.

Składniki te umieszczamy w jednej misce i mieszamy, dodając odrobinę francuskiej musztardy. Dodajemy oliwę lub olej i jeszcze raz mieszamy. Doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzem i odstawiamy na kwadrans do lodówki. Kiedy smaki się przegryzą, surówka jest gotowa do podania.

Polecamy też przepis na surówkę z kiszonej kapusty i sposób na odgrzewanie kotletów.

Ogórki kiszone na talerzu