Taki rarytas robię tylko ze schabu, cebuli, ziemniaków i boczku. Po upieczeniu wygląda obłędnie
Połączenie schabu, cebuli i boczku zawsze się sprawdza. Do tego ziemniaki i wyborny obiad mam gotowy. Polecam przepis na danie, które wygląda efektownie i rewelacyjnie smakuje.
Danie, które cieszy oko i jest pyszne
Czy szukasz ciekawego pomysłu na obiad? Jeśli za takim się rozglądasz, to mam coś idealnego dla ciebie. Danie ze schabu, boczku, cebuli i ziemniaków wychodzi zawsze i wygląda doskonale. Smakuje jeszcze lepiej, dlatego polecam ten przepis na pyszny obiad.
Smaczny posiłek zrobisz w prosty sposób. Mięso w apetycznej marynacie trafia do piekarnika. Są tam też ziemniaki, boczek i aromatyczne przyprawy. Dzięki tej recepturze przygotujesz przysmak, który wygląda obłędnie i czaruje smakiem. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Fleisch Rezepte von Irma. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Żadne mielone, żadne gołąbki. Mąż co tydzień prosi mnie o ten obiad, na szczęście robię go w chwilęJak zrobić rarytas ze schabu, cebuli, ziemniaków i boczku?
Składniki:
- 1 kg schabu
- 200 g boczku
- 5 ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnki
- 2 łyżki keczupu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia schabu w plastry, dopraw je z dwóch stron solą i pieprzem. Ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Włóż do miski, dodaj trochę oleju, przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj składniki.
Na dwa patyczki do szaszłyków nabij po plastrze ziemniaków, plaster schabu, krążki cebuli, plasterek boczku. Znów nałóż cebulę, boczek, ziemniaki i tak dalej na przemian ze wszystkim składnikami. Przygotuj folię, połóż na nią wilgotny pergamin i zawiń mięso z ziemniakami. Piecz na blasze w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około godzinę.
Efektowne danie, które każdemu smakuje
Przygotuj marynatę, więc do miski dołóż miód, sos sojowy, musztardę i dokładnie wymieszaj składniki. Mięso wyjmij z piekarnika i posmaruj marynatą. Piecz kolejne 20 minut. Po upływie tego czasu danie jest gotowe do podania. Całość zachwyca wyglądem, a mięso jest niezwykle soczyste.
Dosłownie rozpływa się w ustach i doskonale smakuje z boczkiem, cebulą i ziemniakami. Smaki idealnie pasują do siebie, a taką potrawę warto podać gościom. Na pewno na każdym zrobi wrażenie. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić wielowarstwową sałatkę. Podawaliśmy przepis na deser z ciasta francuskiego i owoców.
Źródło: YouTube/@fleischrezeptevonirma
Zdjęcia: screen Youtube/@fleischrezeptevonirma