Smakosze.pl Przepisy Oszczędne gospodynie łączyły go z kaszą manną i robiły kotlety. Dziś są przebojem
canva/Nikolay_Donetsk

Oszczędne gospodynie łączyły go z kaszą manną i robiły kotlety. Dziś są przebojem

26 lutego 2023

Kotlety nie muszą być przygotowane z mięsa. Dawniej wprawne gospodynie potrafiły przyrządzić sycący obiad nawet z tanich i niepozornych składników. Danie na bazie grochu łuskanego i kaszy manny, które dziś wam proponujemy, jest doskonałym przykładem. Musicie go spróbować — zaskoczy was prostotą i niesamowitym smakiem.

Przepis na kotlety z grochu i kaszy manny

Proste i sycące danie, które nie kosztuje wiele, sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a delikatny smak z pewnością znajdzie wielu amatorów.

Składniki:

  • 190 g połówek grochu łuskanego
  • 1 spora cebula
  • 100 g suchej kaszy manny
  • posiekana natka pietruszki wedle uznania
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • woda
Wymieszaj maślankę z 3 składnikami i zanurz w niej karkówkę. Wyjdzie krucha i soczysta

Jak przygotować smaczne kotlety? Mięso wcale nie nie będzie konieczne

Zaczynamy od starannego opłukania grochu. Zalewamy go zimną wodą i odstawiamy na pół godziny. Płyn usuwamy i w nowej porcji o objętości 500 ml gotujemy ziarno do miękkości, czyli około 40-50 minut.

Odstawiamy je do ostygnięcia, a następnie rozdrabniamy na gładkie purée np. przy pomocy blendera. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Przelewamy ją wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy ją do grochu wraz z posiekaną natką pietruszki. Ponownie blendujemy.

Dodajemy połowę porcji kaszy manny i odrobinę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu czarnego. Starannie mieszamy i odstawiamy na kwadrans. Z masy formujemy spłaszczone owale i panierujemy je w odłożonej kaszy. Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron.

Jak podać kotlety z grochu i kaszy manny?

Sycący rarytas świetnie smakuje z prostym sosem pomidorowym. Do uzyskanych z naszego przepisu kotletów wystarczy połączyć ze sobą i nieco zredukować 300 ml soku pomidorowego i 2 łyżeczki koncentratu.

Całość można doprawić ziołami, czosnkiem lub ostrą papryczką — zależnie od upodobań. By wydobyć smak pomidorów, z pewnością przydadzą się także cukier, sól oraz pieprz.

Na naszej stornie znajdziecie inne przepisy na kotlety bez grama mięsa. Szczególnie polecamy pysznego kalafiora à la schabowe . Być może spodoba wam się też patent na pulpety z kaszy jaglanej i pieczarek .

Kotlety z grochu i kaszy manny są pyszne.png
canva/YelenaYemchuk


Gessler bije na alarm. Przenigdy nie dodawaj tych warzyw do rosołu, zepsują smak
Zagotuj z rozgniecionymi bananami i odłóż na pół godziny. Syrop ma potężne działanie
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy