Owijam jajko folią i zanurzam w czekoladzie. Za tę sztuczkę ktoś powinien dostać medal
Dla jednych przedświąteczne gotowanie to czas przygotowania sycących obiadów i lekkich przystawek, ale inni mogą zdecydować się na eksperymentowanie z deserami. W końcu gdzie jeśli nie na świątecznym stole jest miejsce na kreatywne popisy cukiernicze? Do nich właśnie należą te czekoladowe jajeczka. Najlepsze jest to, że poradzi sobie z nimi absolutnie każdy.
Czekoladowe jajka faszerowane
Słodycze w kształcie jajek to może oczywisty, ale mimo to niezwykły element świątecznego stołu. Najłatwiej oczywiście przygotować je w postaci płaskiej – kruche ciastko w lukrze lub bezę wykroić w kształt jajka, dorobić żółtko i gotowe. Co jednak zrobić, by jajko miało kształt prawdziwego jajka także w trzecim wymiarze?
Oto świetny przepis na jajko, które może na pierwszy rzut oka naprawdę nabrać gości. Farszem własnej roboty wypełniamy skorupkę, którą przygotowujemy w oparciu o prawdziwą skorupkę jajka . Dlatego do złudzenia przypomina ona autentyczne kurze jajo.
Skorupka jajka z czekolady
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Cookrate Polska, gdzie pokazany jest sposób na połówki jajek. Podobny przepis znajdziemy też na kanale Kuchnia Marioli, gdzie czekoladowe skorupki przygotowane są inną techniką.
Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 jajko (tylko do pomocy)
- 100 g orzechów
- 60 ml zagęszczonego mleka słodzonego
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie fiksu do śmietany
- 120 g mascarpone
- Żółty dżem lub marmolada o wybranym smaku
Przygotowujemy jajka w czekoladzie
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli parowej. Z folii kuchennej wycinamy kilka mniejszych prostokątów i każdy z nich posypujemy mąką. Jajko owijamy folią i zanurzamy w czekoladzie do połowy.
Czekamy, aż czekolada przestygnie i delikatnie zdejmujemy folię z jajka , by odeszła razem z czekoladą zastygłą w jego kształt. Odkładamy do lodówki, by czekolada dobrze stężała.
Orzechy prażymy na suchej patelni i miksujemy na drobniutkie kawałeczki. Łączymy je w miseczce z mlekiem zagęszczonym. Mieszamy na gładką masę . Do każdego jajka nakładamy po łyżeczce takiej orzechowej pasty.
Do kielicha blendera wlewamy śmietanę, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy na puszystą masę. Dodajemy fix do śmietany i jeszcze raz miksujemy. Na koniec łączymy śmietanę z mascarpone w jednolitą masę.
Śmietankowo-serowe nadzienie nakładamy do czekoladowych skorupek jajek i wyrównujemy. Na wierzch każdego jajka układamy żółtko z dowolnej żółtej konfitury lub marmolady. Deser odkładamy do lodówki do dokładnego połączenia składników.
Wypróbuj też przepis na szybkiego mazurka bez pieczenia i sposób na naturalnie barwione wzory na jajkach .