Smakosze.pl Przepisy Owijam jajko folią i zanurzam w czekoladzie. Za tę sztuczkę ktoś powinien dostać medal
fot. youtube.com/cookrate.polska

Owijam jajko folią i zanurzam w czekoladzie. Za tę sztuczkę ktoś powinien dostać medal

26 marca 2024

Dla jednych przedświąteczne gotowanie to czas przygotowania sycących obiadów i lekkich przystawek, ale inni mogą zdecydować się na eksperymentowanie z deserami. W końcu gdzie jeśli nie na świątecznym stole jest miejsce na kreatywne popisy cukiernicze? Do nich właśnie należą te czekoladowe jajeczka. Najlepsze jest to, że poradzi sobie z nimi absolutnie każdy.

Czekoladowe jajka faszerowane

Słodycze w kształcie jajek to może oczywisty, ale mimo to niezwykły element świątecznego stołu. Najłatwiej oczywiście przygotować je w postaci płaskiej – kruche ciastko w lukrze lub bezę wykroić w kształt jajka, dorobić żółtko i gotowe. Co jednak zrobić, by jajko miało kształt prawdziwego jajka także w trzecim wymiarze?

Oto świetny przepis na jajko, które może na pierwszy rzut oka naprawdę nabrać gości. Farszem własnej roboty wypełniamy skorupkę, którą przygotowujemy w oparciu o prawdziwą skorupkę jajka . Dlatego do złudzenia przypomina ona autentyczne kurze jajo.

czekoladowe jajko
fot. youtube.com/KuchniaMarioli
Włóż mięso do naczynia i zalej je tym sosem. Nie znam smaczniejszego i szybszego sposobu na obiad
Przygotuj glebę pod pomidory. Obfite zbiory gwarantowane

Skorupka jajka z czekolady

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Cookrate Polska, gdzie pokazany jest sposób na połówki jajek. Podobny przepis znajdziemy też na kanale Kuchnia Marioli, gdzie czekoladowe skorupki przygotowane są inną techniką.

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 jajko (tylko do pomocy)
  • 100 g orzechów
  • 60 ml zagęszczonego mleka słodzonego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie fiksu do śmietany
  • 120 g mascarpone
  • Żółty dżem lub marmolada o wybranym smaku

Przygotowujemy jajka w czekoladzie

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli parowej. Z folii kuchennej wycinamy kilka mniejszych prostokątów i każdy z nich posypujemy mąką. Jajko owijamy folią i zanurzamy w czekoladzie do połowy.

Czekamy, aż czekolada przestygnie i delikatnie zdejmujemy folię z jajka , by odeszła razem z czekoladą zastygłą w jego kształt. Odkładamy do lodówki, by czekolada dobrze stężała.

Orzechy prażymy na suchej patelni i miksujemy na drobniutkie kawałeczki. Łączymy je w miseczce z mlekiem zagęszczonym. Mieszamy na gładką masę . Do każdego jajka nakładamy po łyżeczce takiej orzechowej pasty.

Do kielicha blendera wlewamy śmietanę, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy na puszystą masę. Dodajemy fix do śmietany i jeszcze raz miksujemy. Na koniec łączymy śmietanę z mascarpone w jednolitą masę.

Śmietankowo-serowe nadzienie nakładamy do czekoladowych skorupek jajek i wyrównujemy. Na wierzch każdego jajka układamy żółtko z dowolnej żółtej konfitury lub marmolady. Deser odkładamy do lodówki do dokładnego połączenia składników.

Wypróbuj też przepis na szybkiego mazurka bez pieczenia i sposób na naturalnie barwione wzory na jajkach .

czekoladowe jajko.jpg
Fot. Canva/lucato

MOPS poszukuje wolontariuszy do pomocy ze święconkami. Dary mają trafić do chorych i samotnych
Wszyscy przepadają za moim pasztetem. Wybitny smak zawdzięcza chrzanowej pierzynce
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy