Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wszyscy przepadają za moim pasztetem. Wybitny smak zawdzięcza chrzanowej pierzynce
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 26.03.2024 10:07

Wszyscy przepadają za moim pasztetem. Wybitny smak zawdzięcza chrzanowej pierzynce

pieczony pasztet
Fot. Shutterstock/RaspberryArt

Nie kupuj pasztetu na Wielkanoc, tylko zrób go sama. Ten z przepisu jest łatwy, szybki, a w dodatku ma smaczny dodatek z chrzanu. Wszyscy twierdzą, że nie ma sobie równych. Gotowa na wyśmienity pasztet pod pierzynką?

Idealny pasztet na Wielkanoc

Odkąd mam przepis na domowy pasztet, zawsze podaję go na święta. Jego smak bierze się przede wszystkim z różnego rodzaju mięs. Na szczególną uwagę zasługuje jednak dodatek z chrzanu.

Zrobisz z niego idealną piankę, z którą zapieczesz pasztet. Połączenie smaków jest naprawdę fantastyczne i przypadnie do gustu każdego smakosza. Poznaj przepis i zrób go w tym roku na święta. U mnie w domu wszyscy już czekają, aby móc go spróbować.

chrzan.jpg
Fot.Canva/HandmadePictures
Moja mama do racuchów daje ten składnik. Najpierw pukałem się w głowę, teraz inne już mi nie smakują

Co będzie ci potrzebne?

Najważniejszym składnikiem tego pasztetu jest oczywiście mięso. W przypadku tego przepisu potrzebne jest kilka rodzajów. Zadbaj, aby każde z nich było świeże i pochodziło ze sprawdzonego źródła. Wszystkie potrzebne produkty znajdziesz na liście poniżej. 

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 500 g karkówki
  • 500 g wołowiny
  • 500 g wątróbki z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • 7 ząbków czosnku
  • 5 jajek
  • 250 ml wody
  • czerstwa bułka
  • 4 g gałki muszkatołowej
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 50 g chrzanu
  • 40 ml mleka
  • 30 g sera żółtego w kawałki 
  • pieprz 
  • sól

Przepis na pasztet wielkanocny

Wołowinę pokrój w średniej wielkość kostkę i wrzuć do garnka. Wlej wodę, dodaj liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Garnek przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut

Warzywa obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Karkówkę pokroju małą kostkę. Składniki umieść w garnku. Dodaj jeszcze obrane ząbki czosnku, gałkę muszkatołową oraz po łyżce pieprzu i soli. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę. 

Po tym czasie dodaj pokrojone na mniejsze kawałki pierś z kurczaka oraz wątróbkę i bułkę. Gotuj pod przykryciem przez 25 minut. W maszynce do mielenia zmiel mięso, warzywa oraz bułkę. Zmielone składniki przełóż do miski i wbij 4 jajka. Całość wymieszaj na jednolitą i gładką masę. 

Formę do pieczenia wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Przełóż do niej mięsną masę. Starannie wyrównaj powierzchnię.

Do małej miski wbij oddzielone białko i roztrzep, aby powstała piana. Dopiero wtedy dodaj żółtko oraz chrzan. Wlej mleko i dodaj starty na małych oczkach tarki ser. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie wlej je na wierzch pasztetu. 

Całość piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 80 minut. Po upieczeniu wyciągnij pasztet i pozostaw do wystygnięcia. Później krój na kawałki i podaj na wielkanocny stół. 

mięsa.jpg
Fot. Canva/Yuliya Furman