Smakosze.pl Przepisy Pakuję cebulę do słoików i zalewam tą mieszanką. Ten smak to jakaś magia
fot. youtube.com/kuchniakwasiora

Pakuję cebulę do słoików i zalewam tą mieszanką. Ten smak to jakaś magia

30 sierpnia 2024

Marynowana cebula to część żelaznego asortymentu naszych przetworów. Z tym przepisem przygotowujemy idealną przekąskę z tej kategorii. Jest świetnym dodatkiem do sałatek, a wręcz sałatką samą w sobie.

Marynowana czerwona cebula

Czerwona cebula różni się smakiem od jej białej koleżanki tak wyraźnie, że nie można jej pominąć przygotowując przetwory . Jej słodkawy, roślinny i łagodny aromat sprawia, że jest wprost wymarzonym dodatkiem do potraw, jedzona na surowo albo jako przetwory. A kolor, który oddaje octowej zalewie, dodatkowo ubarwia dania, czyniąc je bardziej apetycznymi.

Jest jeszcze jeden powód, by biała cebula zrobiła trochę miejsca w naszej kuchni swojej czerwonej odpowiedniczce. Zawiera ona więcej składników odżywczych. Należy do nich choćby wapń, którego jasnej cebuli brak. Ma też więcej przeciwutleniaczy, zwłaszcza antocyjanów , które odpowiadają za kolor cebulowych warstw.

czerwona cebula krojona
fot. youtube.com/kuchniakwasiora
Najgorsze owoce, jakie możesz kupić. Niszczą serce, a Polacy je uwielbiają

Cebula w słoiku

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kuchnia Kwasiora KK. Autor podkreśla tam, że używa octu spirytusowego , żeby cebule „miały kopa”. Jednak jabłkowy czy winny ocet, łagodniejszy i bardziej finezyjny w smaku, wynagradza brak tego kopa większą złożonością aromatu gotowej przekąski.

Składniki (na ½ litra wody)

  • Czerwona cebula
  • ¼ l octu jabłkowego
  • 80 g cukru
  • 10 g soli
  • Ziele angielskie, liście laurowe

Marynujemy czerwoną cebulę

Cebulę kroimy w pióra i wrzucamy do miski. Zagotowujemy garnek wody i zalewamy cebulę, by macerowała się przez kilka minut. To złagodzi jej smak.

Na dno wyparzonych słoików układamy po liściu laurowym i 3-4 ziarnka ziela angielskiego . Cebulę odcedzamy z wody i układamy ciasno w słoikach. Na wierzchu umieszczamy jeszcze po kilka ziaren ziela angielskiego.

W garnku łączymy wodę z octem. Podgrzewamy, dodajemy cukier i sól. Mieszamy do rozpuszczenia.

Gorącą marynatą zalewamy cebulę w słoikach tak, by była w całości przykryta. Po zakręceniu odstawiamy do góry dnem. Jeśli przetwory mają stać w piwnicy dłużej, warto zapasteryzować je przez kwadrans w kąpieli z wrzątku.

Wypróbuj też przepisy na delikatne ciasto na pierogi według Karola Okrasy i zupę z soczewicy .

zalewanie cebuli
fot. youtube.com/kuchniakwasiora
Nie gotuj grzybowej na mięsie. Zupa z przepisu siostry Anastazji jest 100 razy smaczniejsza
Zanurz w jajku i obtocz w bułce. Panierowana cukinia może się schować
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy