Pakuję cebulę do słoików i zalewam tą mieszanką. Ten smak to jakaś magia
Marynowana cebula to część żelaznego asortymentu naszych przetworów. Z tym przepisem przygotowujemy idealną przekąskę z tej kategorii. Jest świetnym dodatkiem do sałatek, a wręcz sałatką samą w sobie.
Marynowana czerwona cebula
Czerwona cebula różni się smakiem od jej białej koleżanki tak wyraźnie, że nie można jej pominąć przygotowując przetwory . Jej słodkawy, roślinny i łagodny aromat sprawia, że jest wprost wymarzonym dodatkiem do potraw, jedzona na surowo albo jako przetwory. A kolor, który oddaje octowej zalewie, dodatkowo ubarwia dania, czyniąc je bardziej apetycznymi.
Jest jeszcze jeden powód, by biała cebula zrobiła trochę miejsca w naszej kuchni swojej czerwonej odpowiedniczce. Zawiera ona więcej składników odżywczych. Należy do nich choćby wapń, którego jasnej cebuli brak. Ma też więcej przeciwutleniaczy, zwłaszcza antocyjanów , które odpowiadają za kolor cebulowych warstw.
Cebula w słoiku
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kuchnia Kwasiora KK. Autor podkreśla tam, że używa octu spirytusowego , żeby cebule „miały kopa”. Jednak jabłkowy czy winny ocet, łagodniejszy i bardziej finezyjny w smaku, wynagradza brak tego kopa większą złożonością aromatu gotowej przekąski.
Składniki (na ½ litra wody)
- Czerwona cebula
- ¼ l octu jabłkowego
- 80 g cukru
- 10 g soli
- Ziele angielskie, liście laurowe
Marynujemy czerwoną cebulę
Cebulę kroimy w pióra i wrzucamy do miski. Zagotowujemy garnek wody i zalewamy cebulę, by macerowała się przez kilka minut. To złagodzi jej smak.
Na dno wyparzonych słoików układamy po liściu laurowym i 3-4 ziarnka ziela angielskiego . Cebulę odcedzamy z wody i układamy ciasno w słoikach. Na wierzchu umieszczamy jeszcze po kilka ziaren ziela angielskiego.
W garnku łączymy wodę z octem. Podgrzewamy, dodajemy cukier i sól. Mieszamy do rozpuszczenia.
Gorącą marynatą zalewamy cebulę w słoikach tak, by była w całości przykryta. Po zakręceniu odstawiamy do góry dnem. Jeśli przetwory mają stać w piwnicy dłużej, warto zapasteryzować je przez kwadrans w kąpieli z wrzątku.
Wypróbuj też przepisy na delikatne ciasto na pierogi według Karola Okrasy i zupę z soczewicy .