Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zanurz w jajku i obtocz w bułce. Panierowana cukinia może się schować
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 30.08.2024 17:01

Zanurz w jajku i obtocz w bułce. Panierowana cukinia może się schować

smażony bakłażan
Fot. Canva/sal61

Ten przepis przywędrował do nas z Sycylii. Nie ma w nim jednak zbyt wiele egzotyki: to proste w przygotowaniu warzywne placuszki, które świetnie sprawdzą się jako przekąska. Bakłażan nadaje się na nie chyba nawet lepiej niż cukinia.

Sycylijskie placki z bakłażana

Niektórzy mówią, że kuchnia Sycylii ma dwie podstawy: bakłażany i smażenie. Nic więc dziwnego, że ich połączenie przedstawiane jest jako jeden z najważniejszych, choć niezwykle prostych, regionalnych przepisów.

Warzywo to warto włączyć do naszej diety choćby ze zdrowotnych powodów. Bakłażan jest niskokaloryczny, a zatem nawet smażone placki nie będą bardzo szkodliwe dla zdrowia. Wspomaga też przemianę materii i ma niski poziom cholesterolu. Za kolor jego skóry odpowiedzialne są zaś antocyjany, które są silnymi przeciwutleniaczami.

bakłażany z kolendrą

Okrasa miesza z mlekiem i wlewa do ciasta na pierogi. Wychodzi miękkie i elastyczne

Przekąska z bakłażana

Przygotowując takie placki warto poszukać bakłażanów o ciemnej skórce i twardym, zwartym miąższu. Sięgamy też po olej o wysokim punkcie dymienia. Ponieważ używamy go dużo, najlepsza będzie frytura gastronomiczna.

Składniki

  • 2 duże bakłażany
  • 2 łyżki startego na wióry parmezanu
  • Sól, pieprz
  • Do panierowania: jajko, mąka, bułka tarta

Bakłażan w panierce zamiast cukinii

Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1-1,5 cm. Solimy i pozostawiamy na chwilę na ręczniku papierowym. Następnie przykrywamy go kolejnymi warstwami ręcznika i obciążamy, a nawet lekko dociskamy, by pozbyć się nadmiaru wody.

W misce roztrzepujemy jajko. Na głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą z parmezanem. Bakłażana oprószamy pieprzem i obtaczamy w mące. Następnie namaczamy w jajku i dokładnie panierujemy bułką tartą.

Placuszki z bakłażana smażymy na hojnej ilości oleju, aż będą złociste z obu stron. Zdejmujemy je na suchy ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy z jogurtowym dipem.

Wypróbuj też przepis na wzbogacone przez Henię Foks placki ziemniaczane i sposoby na karmazyna – niezwykle zdrową rybę.

złociste bakłażany