Smakosze.pl Porady Pakuję koperek do słoika i sypię ten składnik. Jest świeży przez kilka miesięcy
fot. Canva

Pakuję koperek do słoika i sypię ten składnik. Jest świeży przez kilka miesięcy

10 czerwca 2024

Ten sposób przechowywania ziół jest lepszy niż ich mrożenie. Koperek przechowywany w lodówce jest zawsze gotowy do użycia i nie traci nic ze swoich właściwości smakowych czy zapachowych. A metoda konserwowania go jest jedną z najstarszych na świecie.

Przechowywanie koperku

Elementem pejzażu wielu polskich domów jest nieśmiertelne pudełko po lodach, w którym przechowuje się koperek . Rzeczywiście, to warzywo całkiem nieźle konserwuje się w zamrażarce. Jednak są lepsze metody na zakonserwowanie świeżego koperku na długie miesiące.

Mrożony koperek szybko traci wilgoć , zwłaszcza jeśli przygotujemy go po łebkach. Aby przechowywać go dobrze w zamrażarce, należy wcześniej dokładnie go osuszyć, by woda nie wymroziła się z łodyżek. Lepiej też przechowywać go nie w pudełku po lodach, a w mniejszej torebce, z której łatwo wycisnąć powietrze. Tak przechowywane zioła rzeczywiście będą nieźle się trzymały.

rosnący koperek
fot. Canva
Kroję pomidory, ziemniaki i cebulę, a następnie wlewam tę mieszankę. Ostatnio to mój ulubiony obiad

Koperek w soli

Jednak do koperku – a także natki pietruszki, listków bazylii i dosłownie każdego innego rodzaju ziół , doskonale sprawdzi się inna metoda. To zresztą jeden z najstarszych sposobów konserwacji produktów żywnościowych. Chodzi oczywiście o solenie.

Rzadko zdajemy sobie z tego sprawę, ale przyprawy świetnie znoszą przechowywanie ich w soli . Wbrew pozorom wcale nie przechodzą słonym smakiem, a po wyjęciu ze słoika wystarczy lekko je opłukać (chociaż resztki soli na łodyżkach wcale nie muszą przeszkadzać). Są od razu gotowe do użycia.

Peklowanie koperku

Aby przechować koperek w ten sposób, wystarczy zaopatrzyć się w niejodowaną sól kamienną . To chyba najtańszy rodzaj soli , co również nie jest bez znaczenia. Koperek płuczemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Nie siekamy go, ale dzielimy na mniejsze gałązki.

Dno słoika wysypujemy kilkumilimetrową warstwą soli . Na nią układamy warstwę ziół, a następnie przesypujemy solą. Należy tylko pamiętać, by na wierzchu zawsze znajdowała się warstwa tej ostatniej.

Ten przepis doskonale sprawdza się w przypadku wszelkiego rodzaju ziół . Jeśli więc bazylia wyjątkowo obrodziła w doniczkach w kuchni , a nie możemy wykorzystać jej do gotowania , bo wybieramy się na urlop, lepiej oskubać jej listki i w soli włożyć do lodówki.

Wypróbuj też przepisy na zupę pulpetową i kompot z czereśni .

zioła i sól
fot. Canva
Robię ten sernik na zimno tylko z 2 składników. Szybciej i łatwiej się nie da
Weź ogórki kiszone, ser i szynkę i zawiń w ciasto francuskie. To idealny pomysł na kolację
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy