Smakosze.pl Przepisy Pakuję mięso do słoików i wkładam do gara z wodą. Ten przepis mam jeszcze od babci
fot/ youtube.com/cookrate-meatdelish2320

Pakuję mięso do słoików i wkładam do gara z wodą. Ten przepis mam jeszcze od babci

13 lipca 2024

Oto tradycyjny, bardzo stary sposób na peklowane mięso, które sprawdzi się świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Taki obiad można przygotować z wyprzedzeniem, a z kawałka niedrogiego mięsa wyczarować cuda.

Peklowane mięso

Widok kiełbas pakowanych w słoiki zamiast sprzedawanych w pętach jest dziś nieco częstszy niż jeszcze kilka lat temu. Jednak daleko tej metodzie do popularności, jaką cieszyła się kiedyś. Dowodem, a także nauczką, niech będzie choćby to, skąd wzięła się nazwa botoksu. Kwas botulinowy nazywa się tak, bo jeszcze starożytni Rzymianie, którzy botula mówili zarówno na butelkę, jak i na słoik, peklowali mięso właśnie w naczyniach. Okazjonalnie więc zdarzało się zatruć takim kwasem, kiedy z taką metodą konserwacji coś poszło nie tak.

Od czego są jednak dzisiejsze metody pasteryzowania. Czasem stosujemy je tylko po to, by zabezpieczyć produkt w słoiku przed zepsuciem. Jednak tym razem dodatkowo pieczemy mięso tą samą metodą . Po przestudzeniu można je zjeść od razu na obiad albo spakować i zabrać w wakacyjną podróż.

słoiki na mięso
fot. youtube.com/cookrate-meatdelish2320
Pokazała jak usunąć wszystkie pestki z arbuza. To prostsze niż może się wydawać

Mięso ze słoika

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Cookrate - mięsne przysmaki. Przepis jest prosty i wymaga niewielu składników. Warto pamiętać, że mięso można też przyprawiać do smaku.

Składniki

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 2 cebule
  • Kilka ząbków czosnku
  • Liście laurowe
  • Garść ziarnistego pieprzu
  • Przyprawy do mięsa: sól, słodka papryka, majeranek, kmin rzymski

Konserwujemy mięso na obiad

Przygotowujemy 3 wyparzone słoiki średniej wielkości. Mięso płuczemy, kroimy na plastry grubości ok. 3 cm, a następnie w kostkę. W misce zasypujemy mięso przyprawami i odstawiamy na kilkanaście minut.

Do słoików wrzucamy po małej garstce ziarnistego pieprzu. Wkładamy plastry cebuli i ząbki czosnku. Następnie w słoiki upychamy mięso i zakręcamy.

Dno garnka wykładamy ściereczką kuchenną. Wstawiamy słoiki i zalewamy wodą. Garnek stawiamy na palniku i zagotowujemy pod przykryciem, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 5 godzin .

Po tym czasie posiłek jest gotowy. Można przestudzić go, odkręcić i podawać – np. z pieczonymi ziemniakami . Można też odstawić go do góry dnem i upewnić się, że wieczko wklęśnie. Wtedy po przestudzeniu danie będzie gotowe do drogi.

Wypróbuj też przepisy na ciasto owocowe pod niezwykłą kruszonką i schab według Tomasza Strzelczyka .

gotowe mięso ze słokka
fot. youtube.com/cookrate-meatdelish2320
Moja mama piecze wyśmienite ciasto z owocami. Sekretem jest nietypowa kruszonka
Dodaję do ciasta na pierogi nietypowy składnik. Są idealnie mięciutkie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy