Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dodaję do ciasta na pierogi nietypowy składnik. Są idealnie mięciutkie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 13.07.2024 11:59

Dodaję do ciasta na pierogi nietypowy składnik. Są idealnie mięciutkie

pierogi w miseczce
fot. Canva

Delikatne pierogowe ciasto doskonałe jest wtedy, kiedy rozpływa się w ustach. Zwłaszcza latem, kiedy z chęcią sięgamy po pierogi z owocami. Ciasto z tym dodatkiem pasuje do nich wyśmienicie.

Nietypowe ciasto na pierogi

Jest wiele magicznych składników, które – oczywiście w małych ilościach – świetnie sprawdzają się w cieście na pierogi. Warto dodawać do niego składniki nabiałowe, które pomagają napowietrzyć ciasto. Sprawiają one, że jest ono miękkie i puszyste.

Ten przepis na ciasto na pierogi inspirowany jest nieco leniwymi kluskami, w których wypadku ciasto mieszamy z twarogiem. My do naszych pierogów dodajemy mascarpone. Jego tłusta, śmietanowa konsystencja dodaje ciastu jedwabistości.

pierogi z owocami
fot. Canva
Polacy nagminnie popełniają ten błąd. Przez niego miód traci nie tylko smak Pokrój cukinię na plastry i zawiń w folię. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu

Ciasto na pierogi z mascarpone

Mascarpone to wymarzony towarzysz owoców. Nawet w najprostszej postaci, ubity w mikserze i zwyczajnie podany ze świeżymi darami lata, stanowi doskonały deser. Tu jednak odgrywa dodatkową rolę – nie tylko dodaje smaku, lecz także poprawia strukturę pierogów z owocami. Oczywiście takie ciasto równie dobrze sprawdzi się w pierogach ruskich czy z mięsem.

Składniki

  • 900 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mascarpone
  • Sól

Przygotowujemy ciasto na pierogi

Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy ze szczyptą soli. Dodajemy 600 ml ciepłej wody i dokładnie mieszamy. Kiedy ciasto zacznie nabierać struktury, dodajemy łyżkę mascarpone. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie zupełnie gładkie.

Po wyrobieniu ciasto zawijamy w folię kuchenną i odstawiamy na 15 minut, by odpoczęło. Wałkujemy i wykrawamy placki na pierogi tak jak zazwyczaj, pamiętając, że ciasto będzie miało nieco luźniejszą konsystencję i nie można rozwałkować go zbyt cienko.

Wypróbuj też przepisy na suszone pomidory i zupę kurkową.

pierogi z borówkami
fot. Canva