Pakuję warzywa do rękawa i wrzucam do piekarnika. Taki obiad jadam, gdy nie mam ochoty na mięso
Jeśli macie czasem dość mięsa na obiad, to polecam mój przepis na smaczny posiłek. Jest bardzo prosty. Wystarczy wziąć warzywa i wrzucić je do rękawa. Resztę zrobi piekarnik, a pyszny obiad gwarantowany.
Obiad wege, czyli skosztuj warzyw
Czy chcielibyście zjeść czasem obiad, który nie zawiera mięsa? Ja czasem mam na to ochotę. Zwykle jadam dania mięsne, ale bywa tak, że szukam kulinarnej odmiany . Wówczas robię bardzo proste danie. Jest ono przy tym smaczne i pełne witamin.
Polecam przepis na warzywa z rękawa. Taki obiad robimy w piekarniku i nie kosztuje nas to dużo pracy . Szybko możemy cieszyć się znakomitym smakiem warzywnej zapiekanki. Zróbcie ją w swojej kuchni, bo naprawdę warto.
Jak zrobić warzywa z rękawa?
Składniki:
- kapusta
- marchewka
- cebula
- 3 jabłka
- 2 cukinie
- 3 bataty
- 3 ząbki czosnku
- koperek
- kminek
- pieprz
- zioła prowansalskie
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- ogórki konserwowe
Kapustę dość drobno siekamy, solimy i ugniatamy. Teraz odstawiamy na bok i ścieramy marchewkę na tarce. Dodajemy ją do miski z kapustą. Podobnie robimy z drobno posiekaną cebulą.
Teraz przygotowujemy jabłka i kroimy je w cząstki. Pozbywamy je gniazd nasiennych i dokładamy jabłka do miski. Cukinie kroimy w średnią kostkę i dorzucamy do reszty warzyw. Kroimy bataty i wszystkie warzywa wkładamy do rękawa do pieczenia.
Warzywa z rękawa, czyli smaczny obiad
Warzywa doprawiamy i rękaw zawiązujemy. Kładziemy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 50 minut . W tym czasie przeciskamy czosnek przez praskę, siekamy koperek i ogórek konserwowy.
Dodajemy kwaśną śmietanę i mieszamy. Warzywa wyjmujemy z piekarnika i podajemy z sosem śmietanowo- czosnkowym . Zapiekanka smakuje wyśmienicie i jest pyszną propozycją na obiad bez mięsa. Zrobicie ją szybko i zachwycicie się jej smakiem. Pisaliśmy o kotletach, które nie zawierają mięsa. Radziliśmy, jak zrobić naleśniki ze smacznym farszem.
Źródło: YouTube/@zdroweprzepisy8