Te kotlety smakują obłędnie dzięki 1 prostemu składnikowi. Nie zawierają grama mięsa, a robię je w kilka chwil
Obiad bez mięsa nie musi być nudny i pozbawiony smaku. Najlepszym tego przykładem są moje wyśmienite kotlety. Proste tanie składniki i chwila czasu wystarczy, by je przygotować. Całą rodzina będzie się nimi zajadać ze smakiem.
Fantastyczne kotlety jajeczne
Danie, które moja rodzina uwielbia, było bardzo popularne w dawnych czasach. Do dziś można się na nie natknąć w barach mlecznych. Nic dziwnego — jest niesamowicie smaczne, a jajka świetnie zastępują mięso. W domu też zrobicie je bez trudu.
Składniki:
- 8 dużych jaj
- pół średniej cebuli
- 80 - 100 g sera typu feta
- 10-20 g bułki tartej
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- szczypiorek wedle uznania
Kilka prostych składników wystarczy, by wyczarować przepyszny obiad bez mięsa. W dalszej części artykułu znajdziecie instrukcję wykonania wraz ze wskazówkami.
Cała rodzina czeka, aż upiekę to ciasto. Mój sernik z dynią nie ma sobie równych, każdy prosi o dokładkęJak zrobić kotlety z jajek? Obiad bez mięsa będzie pyszny
Zaczynam od ugotowania 6 jaj na twardo. W międzyczasie siekam cebulę — będę ją szklić na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Wystudzone jaja obieram i ścieram na tarce o większych oczkach. Podobnie postępuję z fetą.
Wrzucam też posiekany szczypiorek oraz ostudzoną cebulę z patelni. Wbijam odłożone jaja. Masę dość obficie doprawiam pieprzem. Na koniec wsypuję tyle bułki tartej, by masa wciąż była lepka, ale nie za bardzo.
Odstawiam ją na 20 minut do lodówki, by stałą się bardziej plastyczna. Po tym czasie formuję z niej lekko spłaszczone kotlety, obtaczam je w bułce tartej i smażę do zrumienienia z obu stron.
Jak podać kotlety jajeczne?
Idealne na piątek postne danie będzie dobrze smakowało z klasyczną surówką np. z kremową mizerią. Podajcie jeszcze koniecznie ziemniaki z wody lub kaszę, by całość była sycąca.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na obiad bez mięsa. Spróbujcie koniecznie strogonowa z kotletami sojowymi — jest wyśmienity i gotuje się go szybciej niż oryginał. Być może skuszą was też aromatyczne gołąbki z soczewicą i pieczarkami.