Siostra dała mi przepis na pyszny obiad bez mięsa. Smakuje dużo lepiej niż ryba, robię go w każdy piątek
Ostatnio zadzwoniłam do siostry z nie lada problemem. Zupełnie nie miałam pomysłu na piątkowy obiad bez mięsa. Podpowiedziała mi przepis na wytrawne naleśniki, które zachwyciły mnie smakiem. Dziś zrobię je po raz kolejny.
Obiad bez mięsa w formie naleśników zachwycił małżonka
Każda gospodyni domowa wie, jak ciężko zadowolić męża obiadem bez mięsa. Panowie bez schabowego czy karkówki nie wyobrażają sobie posiłku. Na szczęście farsz moich naleśników jest zrobiony ze składników, które zapewniają poczucie sytości. Mąż dawno nie zajadał obiadu bez mięsa z takim apetytem.
Najczęściej w ramach obiadu bez mięsa przygotowujemy rybę. Od czasu do czasu warto jednak postawić na urozmaicenie jadłospisu. Przygotuj farsz z warzyw, zawiń go w naleśniki i zapiecz pod pysznym sosem. W okresie zimowym do tej receptury z powodzeniem sprawdzą się także warzywa mrożone.
Ostatnie upały dawały mi się we znaki. W końcu zmieniłam wodę na inny napój, różnica jest ogromnaPrzepis na zaskakujący obiad bez mięsa
Składniki na naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
Składniki na farsz
- 1 świeży brokuł
- ¼ średniej wielkości kalafiora
- 2 garście fasolki szparagowej
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- olej do smażenia
Dodatkowo
- 2 szklanki passaty pomidorowej
- tarty ser żółty do posypania
Jak zrobić wyśmienity obiad bez mięsa? Instrukcja krok po kroku
Zacznij od przygotowania naleśników do obiadu bez mięsa. Składniki połącz na gładkie ciasto. Odstaw jen a kilkanaście minut, aby odpoczęło, a następnie smaż cienkie placuszki na dobrze rozgrzanym oleju.
Warzywa do obiadu bez mięsa oczyść, kalafiora z brokułem podziel na różyczki. Fasolkę pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki ugotuj w osolonej wodzie.
Miękkie warzywa odcedź z wody. Na patelni rozgrzej olej. Na tłuszcz wrzuć warzywa i dopraw je do smaku. Trzymaj na ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając.
Przygotowany farsz nakładaj na naleśniki zawijaj je w rulon. Układaj jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym. Całość zalej passatą pomidorową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Obiad bez mięsa piecz przez ok. 25 minut. Na kilka minut przez końcem pieczenia posyp wierzch potrawy startym serem żółtym. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika. Przed zaserwowaniem możesz udekorować danie posiekaną natką pietruszki. Dla miłośników ryb mamy najlepszy patent na smażoną rybę. Znamy niejeden wyśmienity przepis z użyciem kalafiora.