Paluchy serowe z kaszy kukurydzianej. Aromatyczną przekąskę na mundial przygotujesz w pół godziny
Paluchy serowe z kaszy kukurydzianej są bardzo prostą, a zarazem smaczną przekąską nie tylko na mundial. Do ich przygotowania nie potrzeba wyszukanych produktów, a cały proces zajmuje mniej niż pół godziny. Warto spróbować — podane z sosem będą idealne do chrupania podczas meczu.
Przekąski na mundial nie muszą ograniczać się do kupowania gotowych chipsów czy paluszków solonych. Aromatyczne i chrupiące paluchy serowe, które wam dziś proponujemy, będą o niebo lepsze niż przysmaki, które znajdziecie w sklepach spożywczych. Ich zrobienie jest dziecinnie proste.
Bazą do ich przyrządzenia będzie kasza kukurydziana, która obfituje w szereg cennych składników odżywczych m.in. witaminy A i E, fosfor, potas czy magnez. Jest ona także niezłym źródłem białka. W połączeniu z serem smakuje doskonale, a my przy okazji dostarczymy sobie tłuszczu niezbędnego do przyswajania dobroczynnych składników.
Przepis na paluchy serowe z kaszy kukurydzianej
Składniki:
-
2 jaja
-
340 g kaszy kukurydzianej
-
170 ml mleka
-
200 g sera żółtego
-
20 g masła lub margaryny
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić serowe paluchy z kaszy?
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kaszę kukurydzianą wysypujemy na stolnicę. Siekamy ją razem masłem , a następnie dodajemy jajka, mleko oraz przygotowany ser. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym staranie wyrabiamy.
Uzyskane ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 5 mm i kroimy na wąskie paski o długości 10-12 cm. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy około 10 minut. Podajemy z sosem czosnkowym lub pomidorowym .
Wskazówka: jeśli chcecie, aby paluchy serowe były bardziej wyraziste w smaku, możecie doprawić je ostrą papryką w proszku lub czosnkiem granulowanym. Wówczas warto podać je z kremowym jogurtem lub ubitą śmietaną.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite przekąski na mundial. W tym artykule znajdziecie aż trzy propozycje . Być może spodoba wam się też patent na słodkie chipsy jabłkowe . Są wyjątkowo smaczne, a zapas przyda się do świątecznego kompotu .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama