Kroję w paski resztki wędlin, ogórka, cebulę i robię pyszną sałatkę. Przepis przywiozła ciocia z Niemiec
Różne warianty tej popularnej mięsnej sałatki występują w różnych regionach Niemiec, ale podstawowy przepis jest banalnie prosty – a to dopiero początek zalet tej zwykłej-niezwykłej potrawy. Ta sałatka z wędliny, marynowanej cebuli i kilku prostych dodatków to świetna propozycja na codzienny posiłek.
Sałatka na lunch
Niemcy mówią na nią Wurstsalat, czyli po prostu sałatka z wędliną czy kiełbasą. I taka właśnie jest – dzięki temu świetnie odnajdą się w niej choćby starzejące się składniki zalegające w lodówce. Jeśli zamiast szynki czy polędwicy użyjemy zaś kiełbasy, możemy zagospodarować pozostałości z weekendowego grilla.
W tej postaci resztki takie nie tylko stają się apetyczną przekąską. Sałatka jest bowiem tak sycąca, że doskonale sprawdzi się w roli lunchu do pracy. Podstawowy przepis na taką wędlinianą mieszankę to po prostu mięso, cebula i ogórki, ale można modyfikować ją na wiele ciekawych sposobów.
Włóż twaróg do miski, posyp sodą i rozgnieć widelcem. Nie uwierzysz, co z tego wyjdziePrzepis na Wurstsalat
Aby sałatka miała bardziej środkowoeuropejski smak, najlepiej użyć w niej marynowanej na szybko cebuli i korniszonów. W roli ogórków sprawdzą się jednak równie dobrze swojskie kiszone, a nawet surowe ogórki. Przepis można dowolnie wzbogacać w warzywa, dlatego proponujemy tu także paprykę i rzodkiewki. Wielu zapewne przypadnie także do gustu wersja z pomidorem. Oczywiście sałatkę taką można podawać z pieczywem. Aby było bardziej niemiecko w duchu – może to być tzw. precel piwny, który w swojej ofercie mają sieci piekarni i dyskonty.
Składniki
- 150 g szynki (lub innego mięsa na zimno, np. z resztek wędlin czy kiełbas)
- 60 g sera emmentaler (lub innego sera żółtego)
- 50 g ogórków konserwowych
- 1 mała czerwona cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 6 rzodkiewek
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
- 1 łyżka ulubionej musztardy
- Sól, pieprz
Sałatka z resztkami wędlin
Wędliny i ser kroimy w paski, podobnie jak paprykę. Korniszony przekrawamy na pół i również kroimy w cienkie paski. Rzodkiewki siekamy w półplasterki, a cebulę w cienkie pióra. Wszystkie warzywa i wędlinę przekładamy do miski.
Dressing do sałatki przygotowujemy najlepiej w małym słoiczku. Nalewamy do niego oliwę, ocet i musztardę w proporcjach 3:2:1. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, zakręcamy i energicznie wstrząsamy. Sałatkę zalewamy dressingiem na ok. godzinę przed podaniem, żeby składniki się zamarynowały.
Wypróbuj też przepisy na mizerię bez śmietany i leczo z ogórkiem kiszonym.