Piernikowy sernik to najlepsze ciasto na święta. Wreszcie pogodzi całą rodzinę
Sernik i piernik można połączyć w jednym pysznym cieście. Wypiek idealnie wpasuje się w klimat świąt i przypadanie do gustu amatorom obu smakołyków. Jego wykonanie wcale nie jest skomplikowane. Warto spróbować.
Smaczny sernik i piernik w jednym
Dylemat dotyczący wyboru ciasta na święta pojawiał się w naszym domu co roku . Część z domowników chciała, aby upiec im piernik, a część nie wyobrażała sobie, by mogło zabraknąć sernika. Od niedawna spór nie jest już aktualny.
Mam bowiem prosty przepis na ciasto łączące w sobie zalety obu tych świątecznych klasyków. Sprawdźcie jakie składniki przygotować i zróbcie je tym razem. Z naszą recepturą poradzicie sobie bez trudu, a zachwytom nie będzie końca.
Przepis na piernikowy sernik na święta
Masa serowa na spodzie z piernika smakuje wręcz obłędnie. Przygotowanie wypieku natomiast nie jest bardzo skomplikowane , choć składników trochę trzeba zebrać. Zobaczcie, czego potrzebujecie, i spróbujcie takiego sernika. Będziecie robić nie tylko w święta.
Składniki na ciasto piernikowe:
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 250 g margaryny
- 150 g cukru
- 4 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
- 10 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g domowej przyprawy piernikowej
Składniki na masę serową:
- 1,5 kg półtłustego twarogu
- 3 duże jajka
- 4 białka
- 250 g cukru pudru
- 250 g masła lub margaryny
- 40 g budyniu waniliowego bez cukru
Do wykonania deseru przyda wam się jeszcze blacha o wymiarach 24 cm x 38 cm wyłożona papierem do pieczenia. Przygotowanie ze szczegółami opisuję w poniższej instrukcji — na pewno sobie poradzicie, a rodzina będzie zachwycona.
Jak zrobić piernikowy sernik? Idealne ciasto na święta
Najpierw ze składników na ciasto zagniatam masę. Można to zrobić także przy pomocy robota kuchennego. Gdy już składniki się połączą, zawijam je w folię spożywczą i schładzam przez 2 godziny w lodówce lub krócej w zamrażalniku.
Będę ścierać połowę masy na tarce do jarzyn, więc musi być twarda. W międzyczasie przygotowuję część sernikową. Twaróg mielę trzykrotnie w maszynce do mięsa. Miękkie masło ucieram z cukrem.
Gdy już będą puszyste, nie przerywając miksowania, dodaję żółtka. Wsypuję jeszcze proszek budyniowy. Na koniec łączę zawartość miski z twarogiem. Osobno ubijam białka, aż uzyskam sztywną pianę. Delikatnie mieszam ten puch z serowym miksem.
W blasze z połowy ciasta piernikowego formuję spód ciasta. Wyrównuję jego powierzchnię i wykładam masę serową. Wierzch posypuję wiórkami z drugiej części masy piernikowej. Ciasto na święta piekę przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu zostawiam deser na 15 minut w wyłączonym, zamkniętym piekarniku i kolejne 15 min w uchylonym. Dopiero gdy ten czas upłynie, wyjmuję ciasto na blat kuchenny.
Jak podawać ciasto łączące sernik i piernik?
Przed pokrojenie wypiek koniecznie trzeba ostudzić. Warto go też posypać cukrem pudrem i udekorować owocami — mogą być świeże lub mrożone. Dobrym pomysłem będzie również ułożenie na nim domowych pierniczków.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na wypieki idealne na święta. Sprawdźcie jak zrobić smaczny sernik z masą makową . Być może skusi was też prosty piernik z dodatkiem kawy zbożowej .