Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na piernik z dodatkiem kawy zbożowej
Adam Moskal
Adam Moskal 17.12.2021 01:00

Prosty przepis na piernik z dodatkiem kawy zbożowej

Piernik z kawą zbożową
canva/Dar1930

Piernik jednoznacznie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia, kiedy w wielu mieszkaniach czuć zapach korzennych przypraw. W poniższym przepisie pokazujemy, jak zrobić to ciasto z dodatkiem kawy zbożowej. Dodanie jej podbija smak korzenny piernika, a także nadaje swój własny zbożowy i lekko kwaskowaty aromat.

Piernik w praktycznie każdym gospodarstwie robi się bardzo podobnie - jego receptura jest zazwyczaj niezmienna. Tym razem warto wprowadzić niewielką modyfikację, która przyczyni się do jeszcze lepszego efektu. Niewielka ilość kawy zbożowej sprawia, że ciasto ma znacznie głębszy i pełniejszy smak.

Niektórym może wydawać się, że klasyczne świąteczne ciasto wymaga mnóstwa pracy i poświęcenia czasu. Tak naprawdę piernik jest banalnie łatwym wypiekiem, którego wykonanie można zmieścić w około jednej godzinie. Wszystkie składniki rozłóż sobie zawczasu na blacie, co ułatwi cały proces.

Przepis na piernik z kawą zbożową

Składniki:

  • 125 g masła

  • szklanka cukru

  • 2 łyżki miodu

  • 6 łyżek powideł śliwkowych

  • 2 opakowania przyprawy do piernika

  • 1 łyżka kakao bez cukru

  • 2 łyżki kawy zbożowej

  • 2 łyżki sody oczyszczonej

  • szklanka mleka

  • 2 jajka

  • 300 g mąki pszennej

Zacznij od nagrzania piekarnika do temperatury 175 stopni Celsjusza. Formę nasmaruj tłuszczem i obsyp odrobiną mąki. W garnku roztop masło na niewielkim ogniu. Dodaj do niego masło, dobrze wymieszaj i dalej podgrzewaj.

Do tłuszczu dodaj miód, 2 łyżki powideł, przyprawę oraz kakao. Zdejmij garnek z ognia i odstaw go na jedną minutę. Po tym czasie dodaj po kolei sodę, kawę, mleko oraz roztrzepane jajka. Wymieszaj całość energicznie. Przelej ciasto do formy i wstaw ją do piekarnika. Piecz piernik przez około 45 minut, aż patyczek wbity w środek będzie suchy.

Wyjmij formę z pieca i ostudź. Przekrój piernik na pół, przełóż go resztą powideł i gotowe. Jeśli chcesz, możesz oblać go polewą z 1 tabliczki czekolady, 1/3 szklanki śmietany 30% i 1 łyżeczki kawy zbożowej. Wszystkie składniki na polewę gotuje się w rondelku i ciepłą polewa ciasto. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić proste i szybkie ciasto bez pieczenia. Ten tekst wyjawia sposób na ekspresowe pierniczki.

Piernik

Źródło zdjęcia: canva/muser78, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram