Prosty przepis na piernik z dodatkiem kawy zbożowej
![Piernik z kawą zbożową](https://images.iberion.media/images/1920/6_ZM_7_XQD_Wu_L33npjkrgf_BK_1_Piernik_z_kawa_zbozowa_df2ecae7e0.jpg)
Piernik jednoznacznie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia, kiedy w wielu mieszkaniach czuć zapach korzennych przypraw. W poniższym przepisie pokazujemy, jak zrobić to ciasto z dodatkiem kawy zbożowej. Dodanie jej podbija smak korzenny piernika, a także nadaje swój własny zbożowy i lekko kwaskowaty aromat.
Piernik w praktycznie każdym gospodarstwie robi się bardzo podobnie - jego receptura jest zazwyczaj niezmienna. Tym razem warto wprowadzić niewielką modyfikację, która przyczyni się do jeszcze lepszego efektu. Niewielka ilość kawy zbożowej sprawia, że ciasto ma znacznie głębszy i pełniejszy smak.
Niektórym może wydawać się, że klasyczne świąteczne ciasto wymaga mnóstwa pracy i poświęcenia czasu. Tak naprawdę piernik jest banalnie łatwym wypiekiem, którego wykonanie można zmieścić w około jednej godzinie. Wszystkie składniki rozłóż sobie zawczasu na blacie, co ułatwi cały proces.
Przepis na piernik z kawą zbożową
Składniki:
125 g masła
szklanka cukru
2 łyżki miodu
6 łyżek powideł śliwkowych
2 opakowania przyprawy do piernika
1 łyżka kakao bez cukru
2 łyżki kawy zbożowej
2 łyżki sody oczyszczonej
szklanka mleka
2 jajka
300 g mąki pszennej
Zacznij od nagrzania piekarnika do temperatury 175 stopni Celsjusza. Formę nasmaruj tłuszczem i obsyp odrobiną mąki. W garnku roztop masło na niewielkim ogniu. Dodaj do niego masło, dobrze wymieszaj i dalej podgrzewaj.
Do tłuszczu dodaj miód, 2 łyżki powideł, przyprawę oraz kakao. Zdejmij garnek z ognia i odstaw go na jedną minutę. Po tym czasie dodaj po kolei sodę, kawę, mleko oraz roztrzepane jajka. Wymieszaj całość energicznie. Przelej ciasto do formy i wstaw ją do piekarnika. Piecz piernik przez około 45 minut, aż patyczek wbity w środek będzie suchy.
Wyjmij formę z pieca i ostudź. Przekrój piernik na pół, przełóż go resztą powideł i gotowe. Jeśli chcesz, możesz oblać go polewą z 1 tabliczki czekolady, 1/3 szklanki śmietany 30% i 1 łyżeczki kawy zbożowej. Wszystkie składniki na polewę gotuje się w rondelku i ciepłą polewa ciasto. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić proste i szybkie ciasto bez pieczenia. Ten tekst wyjawia sposób na ekspresowe pierniczki.
![Piernik](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/2hhP1FrUlD2CA6xqNvvcm9/f7766e6b8ba7fc13b1112f094f7650e6/Projekt_bez_tytu_u_-_2021-12-17T100517.515.png)
Źródło zdjęcia: canva/muser78, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kwestiasmaku
![wlewanie coli do mąki](https://images.iberion.media/images/origin/cola1_8de7e7ec57.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![twaróg naturalny w misce](https://images.iberion.media/images/origin/twarog_fb71a7eb3b.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![placek ze śliwkami](https://images.iberion.media/images/origin/placek1_84369e0484.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_5e935674b4.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4d16ec95fb.jpg)
![krojenie kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak1_47248bcaf9.jpg)
![Edward Miszczak, Taniec z Gwiazdami](https://images.iberion.media/images/origin/taniec_z_gwiazdami_1_58fdf844cd.jpg)
![plaża nad Bałtykiem](https://images.iberion.media/images/origin/plaza_nad_Baltykiem_0ad3cff651.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Kate i William](https://images.iberion.media/images/origin/Ksiezna_Kate_i_Ksiaze_William_fot_East_News_5e7200538e.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Ewa Sałacka](https://images.iberion.media/images/origin/Ewa_Salacka_zmarla_po_uzadleniu_osy_3118326349.jpg)
![SearchGPT](https://images.iberion.media/images/origin/Search_GPT_2_fot_screen_Open_Ai_Beata_Zawadzka_EN_93670a16d3.png)
![jedzenie, sklep](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T084733_058_d79297095b.png)
![Owoce i warzywa](https://images.iberion.media/images/origin/Owoce_i_warzywa_be0d30aa9b.jpg)
![Tiktok](https://images.iberion.media/images/origin/121212_b0ef2e2760.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)