Zawijam mielone w boczek i do pieca. Na takie gołąbki rzuca się rodzina
Kotlety mielone warto od czasu do czasu urozmaicić. Tym razem zamiast wymyślnych dodatków, postawimy na zgrabne roladki. Po upieczeniu są tak smaczne, że każdy zjada je z ochotą. Trzeba spróbować.
Nowe kotlety mielone zrobicie bardzo sprawnie
Przyrządzanie mielonych zawsze wydawało mi się czasochłonne. Trzeba w końcu wyrobić masę, uformować ją odpowiednio i jeszcze usmażyć tak, aby nie spalić mięsa i zachować jego soczystość oraz delikatność.
Zadanie będzie znacznie prostsze, gdy postawimy na pieczenie, a uformowane kotlety zawiniemy w tłuściutki boczek. Sprawdźcie jakie składniki przygotować i zróbcie je koniecznie. Z naszą recepturą na pewno zachwycicie nawet wybrednych członków rodziny.
Te śledzie pachną jak cytrusowa herbata. Mama w końcu dała mi przepisPrzepis na wyśmienite roladki mielone z boczkiem
Mięsną masę przygotowaną łopatki wieprzowej wzbogacimy tylko o posiekaną cebulkę i proste przyprawy. Jednak dodanie boczku i wybór pieczenia sprawią, że danie nabierze niecodziennego smaku.
Składniki:
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 większa cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1 duże jajko
- 20 g bułki tartej
- 1 łyżka ulubionej musztardy
- 200 g wędzonego boczku w plastrach
Do wykonania dania potrzebne będzie jeszcze naczynie żaroodporne z pokrywką. Przed pieczeniem warto je posmarować cienką warstwą oleju rzepakowego — wtedy mielone na pewno nie będą przywierać. Co jeszcze trzeba zrobić, by wykonać taki pyszny obiad? Wyjaśniam w zamieszczonej poniżej instrukcji.
Jak zrobić mielone niczym gołąbki? Przepis jest banalny
Zaczynam od posiekania obranej cebuli i czosnku oraz wymieszania ich z mięsem mielonym. Dodaję bułkę tartą, jajko oraz wszystkie przyprawy. Wyrabiam masę mięsną, a następnie formuję z niej niewielkie owalne kotlety.
Każdy z nich zawijam w dwa plastry boczku i układam w naczyniu żaroodpornym. Przykrywam pokrywką i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Roladki mielone piekę około 40 minut.
Jak podać mielone w formie gołąbków?
Do dania doskonale pasuje ziemniaczane purée oraz soczysta surówka. Polecam wybrać rarytas z marchewki, który zwykle wychodzi naprawdę soczysty. Zamiast ziemniaków możecie też ugotować swoją ulubioną kaszę.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na kotlety mielone. Sprawdźcie jak zrobić soczystą wersję z pieczarkami. Być może spodoba wam się też receptura na delikatne mięso z dodatkiem ziemniaków — te mielone skusiły nawet największych niejadków.
Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału „Gotuj ze mną.pl” na platformie YouTube.