Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zawijam mielone w boczek i do pieca. Na takie gołąbki rzuca się rodzina

Zawijam mielone w boczek i do pieca. Na takie gołąbki rzuca się rodzina

Mielone w boczku
YT/ Gotuj ze mną.pl

Kotlety mielone warto od czasu do czasu urozmaicić. Tym razem zamiast wymyślnych dodatków, postawimy na zgrabne roladki. Po upieczeniu są tak smaczne, że każdy zjada je z ochotą. Trzeba spróbować.
 

Nowe kotlety mielone zrobicie bardzo sprawnie

Przyrządzanie mielonych zawsze wydawało mi się czasochłonne. Trzeba w końcu wyrobić masę, uformować ją odpowiednio i jeszcze usmażyć tak, aby nie spalić mięsa i zachować jego soczystość oraz delikatność.

Zadanie będzie znacznie prostsze, gdy postawimy na pieczenie, a uformowane kotlety zawiniemy w tłuściutki boczek. Sprawdźcie jakie składniki przygotować i zróbcie je koniecznie. Z naszą recepturą na pewno zachwycicie nawet wybrednych członków rodziny.

Krojenie cebuli na mielone.jpg
YT/ Gotuj ze mną.pl
Te śledzie pachną jak cytrusowa herbata. Mama w końcu dała mi przepis

Przepis na wyśmienite roladki mielone z boczkiem

Mięsną masę przygotowaną łopatki wieprzowej wzbogacimy tylko o posiekaną cebulkę i proste przyprawy. Jednak dodanie boczku i wybór pieczenia sprawią, że danie nabierze niecodziennego smaku.

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 duże jajko
  • 20 g bułki tartej
  • 1 łyżka ulubionej musztardy
  • 200 g wędzonego boczku w plastrach

Do wykonania dania potrzebne będzie jeszcze naczynie żaroodporne z pokrywką. Przed pieczeniem warto je posmarować cienką warstwą oleju rzepakowego — wtedy mielone na pewno nie będą przywierać. Co jeszcze trzeba zrobić, by wykonać taki pyszny obiad? Wyjaśniam w zamieszczonej poniżej instrukcji.

Jak zrobić mielone niczym gołąbki? Przepis jest banalny

Zaczynam od posiekania obranej cebuli i czosnku oraz wymieszania ich z mięsem mielonym. Dodaję bułkę tartą, jajko oraz wszystkie przyprawy. Wyrabiam masę mięsną, a następnie formuję z niej niewielkie owalne kotlety.

Każdy z nich zawijam w dwa plastry boczku i układam w naczyniu żaroodpornym. Przykrywam pokrywką i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Roladki mielone piekę około 40 minut.

Jak podać mielone w formie gołąbków?

Do dania doskonale pasuje ziemniaczane purée oraz soczysta surówka. Polecam wybrać rarytas z marchewki, który zwykle wychodzi naprawdę soczysty. Zamiast ziemniaków możecie też ugotować swoją ulubioną kaszę.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na kotlety mielone. Sprawdźcie jak zrobić soczystą wersję z pieczarkami. Być może spodoba wam się też receptura na delikatne mięso z dodatkiem ziemniaków — te mielone skusiły nawet największych niejadków.

Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału „Gotuj ze mną.pl” na platformie YouTube.

Zawijanie mielonego w boczek.jpg
YT/ Gotuj ze mną.pl