Pierogi w trzech kolorach to hit u mnie w domu. Goście podziwiają i błagają o przepis
Co jest lepsze od pierogów na obiad? Trzy rodzaje pierogów na obiad! W dodatku w różnych kolorach! Dlatego, kiedy już przygotowujemy to danie, będące kwintesencją polskiej kuchni, warto pokusić się o dodatki do ciasta i trzy mniejsze porcje farszu zamiast jednej dużej. Mała zmiana robi tu wielką różnicę.
Kolorowe pierogi
O tym, że pierogi występują w niezliczonych ilościach smaków, wie każdy Polak. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że przekładać się to może także na ich kolory . Tak, tak – różne barwy dotyczyć mogą nie tylko farszów naszych sklejanych cudeniek, lecz także ich ciasta.
Pierogi takie wyglądają elegancko, a wręcz odświętnie, mimo że ich przygotowanie nie wymaga żadnych szczególnych zabiegów. Nasza kuchnia pełna jest naturalnych barwników – zawarte są w warzywach i przyprawach, których używamy na co dzień! Proponujemy przepis na niezwykłe z wyglądu, niecodzienne „polskie ravioli” – stare dobre pierogi, ale eleganckie jak z Włoch. Podane są w trzech smakach – i trzech kolorach .
Ciasto na pierogi w trzech kolorach
Przepis na wielokolorowe ciasto na pierogi różni się tylko barwiącymi dodatkami. Każdy może użyć swojego ulubionego, sprawdzonego przepisu, by ciasto wyszło cienkie i sprężyste. Podajemy jednak sprawdzony przepis na takie ciasto bez jajek, z użyciem gorącej wody.
Składniki
- ½ kg mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- ½ łyżeczki soli
- 250 ml gorącej wody
- 50 g szpinaku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Mąkę przesiewamy na stolnicę i doprawiamy solą. W kopczyku robimy wgłębienie, do którego nalewamy olej i gorącą wodę. Siekamy nożem i wstępnie zagniatamy ciasto .
Szpinak blendujemy z łyżeczką oleju na jednolitą masę. Koncentrat pomidorowy rozrzedzamy łyżeczką wody. Zagniecione ciasto pierogowe dzielimy na trzy równe części . Do jednego z nich dodajemy zblendowany szpinak. Do drugiego – koncentrat pomidorowy. Wszystkie trzy zagniatamy na jednolitą masę. Okrywamy je folią i odstawiamy na bok, by odpoczęły.
Różnokolorowy farsz do pierogów
Kolorowe pierogi sprawiają największą frajdę wtedy, kiedy ich farsz smakiem odpowiada barwie ciasta . Dlatego doskonałym wypełnieniem klasycznych, białych pierogów będzie nadzienie na ruskie, które łatwo przyrządzić według naszego doskonałego przepisu . Pozostały farsz przygotowujemy jako dwie wersje poniższego przepisu.
Składniki
- 250 g ricotty
- 200 g szpinaku
- 150 g suszonych pomidorów
- 1 jajko
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki tymianku
- Sól, pieprz
Ricottę z jajkiem mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę. Szpinak krótko obgotowujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i drobno siekamy. Suszone pomidory siekamy lub blendujemy.
Wyrobioną masę z ricotty przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie dzielimy na połowy . Do jednej dodajemy posiekany obgotowany szpinak. Do drugiej – suszone pomidory. Masę ze szpinakiem przyprawiamy dodatkowo gałką muszkatołową, a masę pomidorową – tymiankiem.
Białe ciasto faszerujemy farszem ruskim , zieloną – szpinakowym , a czerwoną – pomidorowym . Pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia.
Wypróbuj też przepisy na rybę pieczoną w folii i racuchy bez drożdży ani proszku do pieczenia .