Jeśli dziś piątek, to pieczemy rybę. Aromatyczną i soczystą
W powodzi przepisów na rybne dania zapominamy często, że najlepsze bywają te najprostsze. Ryba prosto z piekarnika sprawi, że ten – tradycyjnie piątkowy – obiad nabierze nowego wymiaru. Smak tak przygotowanego dania nie równa się z niczym innym, choć to naprawdę najłatwiejsza rzecz, jaką można zrobić z filetem.
Ryba na obiad
Dietetycy apelują, byśmy jadali ryby częściej, niż robimy to w tej chwili – nawet do 4 razy w tygodniu. Zawierają one dobrze przyswajalne białko, bezcenne kwasy omega i mnóstwo mikroelementów, w tym takie, które trudno znaleźć gdziekolwiek indziej. W porównaniu do mięs są dietetyczne i niezwykle lekkie.
Tymczasem w Polsce dzieje się wręcz przeciwnie – jemy ryb mało, a co gorsze coraz mniej. Jako przyczynę tego eksperci wskazują między innymi ceny: ryby kojarzą się z produktem drogim w porównaniu do schabu czy piersi z kurczaka. Tymczasem ryba wcale nie musi być drogim produktem, a w przepisach takich jak ten błyszczą nawet najbardziej przystępne cenowo okazy. Wystarczy wybrać egzemplarz, który przyciągnie naszą uwagę w sklepie, i połączyć go z kilkoma prostymi składnikami w folii aluminiowej. Może to być patroszona ryba w całości – jak pstrąg, dorada, czasem makrela, albo filet z dorsza, halibuta czy łososia.
Poznaj Białe Czerwone – przekonuje znana restauratorka. Agnieszka Kręglicka zaprasza na festiwal polskiego winaPieczemy rybę w folii
Jest jeszcze jedna przewaga tego przepisu nad chyba większością innych. Jego prostota polega na minimalnej ilości zabiegów, których dokonujemy, by przyrządzić naszą rybkę. A to oznacza, że prezentuje się nam ona w całej okazałości. Świat ryb jest niezwykle bogaty, a poszczególne gatunki bardzo różnią się od siebie smakiem i strukturą. Piekąc lub grillując rybę w folii zachowujemy jej walory, zamiast je przykrywać, więc różnice między poszczególnymi rodzajami ryb ukażą smakowe detale w całej okazałości.
Składniki (na 1 porcję):
- 1 patroszona ryba lub filet o wadze ok. 250-300 g
- 4-5 pomidorków koktajlowych
- ½ cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub rozpuszczonego masła
- Sól, pieprz, tymianek
Podstawowy przepis na pieczoną rybę
Ryby układamy na dużym kawałku folii aluminiowej, podlewając kilkoma kroplami oliwy. Dokoła układamy kilka pomidorków koktajlowych. Można dodać więcej warzyw, np. czerwoną cebulę, paprykę, cukinię itp. Na wierzch układamy 2-3 plasterki cytryny i cieniutko pokrojony czosnek oraz zioła.
Ryby pieczone w całości można faszerować od wewnątrz – masłem, czosnkiem, gałązkami tymianku. Rybę skrapiamy po wierzchu oliwą lub pędzelkiem smarujemy roztopionym masłem. Posypujemy solą i pieprzem, doprawiamy sokiem z pozostałej części cytryny i zawijamy folię szczelnie.
Ryby wstawiamy na blasze do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Można również piec ją na grillu w strefie o niezbyt wysokiej temperaturze. Ryba jest upieczona po ok. 15-20 minutach, w zależności od grubości tuszy.
Wypróbuj też przepisy na potrawkę cielęcą po francusku i ciasto z rabarbarem pod kruszonką.