Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Odkąd sam robię w domu ulubiony chleb Piotra Kucharskiego, obok piekarni przechodzę obojętnie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 10.05.2024 17:21

Odkąd sam robię w domu ulubiony chleb Piotra Kucharskiego, obok piekarni przechodzę obojętnie

biały chleb ze skórką i Piotr Kucharski
fot. Canva; piotrkucharski.com

Kucharz, piekarz i gwiazda telewizji – Piotr Kucharski, potrafi każdego zarazić pasją do gotowania. W swojej nowej książce „Piekarnia Kucharskiego” prezentuje dziesiątki przepisów na chleb, bułki i przysmaki zawierające pieczywo. Z nami podzielił się swoim ulubionym.

Kucharski piecze chleb

Znany z Dzień Dobry TVN i kanału Kuchnia+ kucharz Piotr Kucharski podzielił się z nami dużą ilością wiedzy o pieczeniu chleba. Napisał o niej książkę, a następnie, w rozmowie ze Smakosze.pl, opowiedział trochę o swoim ulubionym pieczywie. Kiedy spytaliśmy go o przepis z jego własnej książki, do którego najchętniej wraca, nie zastanawiał się długo. Wymienił od razu chleb orkiszowy z ziemniakami pieczonymi w ognisku.

Brzmi intrygująco, prawda? Tak, ten chleb nie należy może do najprostszych wypieków, ale kto może oprzeć się takiemu przysmakowi w miesiącach, kiedy ziemniaki z ogniska właśnie należą do naszych największych delikatesów? Zresztą, prowadzeni za rękę przez Kucharskiego, raczej nie pobłądzimy.

ziemniak z ogniska
fot. Canva

Chleb na mące orkiszowej

Mąka orkiszowa jest dziś coraz łatwiej dostępna i pojawia się regularnie nawet w ofercie dyskontów. Brakuje więc tylko zakwasu – ale jeśli nie mamy go w lodówce, na pewno znajdzie się u którejś sąsiadki. Teraz wystarczy zakasać rękawy i krok po kroku powtórzyć przepis Kucharskiego na to niezwykłe pieczywo.

Składniki zaczynu

  • 1 łyżeczka startera zakwasu
  • 100 g wody
  • 100 g mąki orkiszowej (najlepiej typu 650)

Składniki chleba

  • 200 g zakwasu
  • 580 g wody
  • 100 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 700 g mąki orkiszowej typu 650
  • 18 g soli
  • 250 g pieczonych ziemniaków

Pieczemy chleb z ziemniakami

Aktywny zakwas przygotowujemy na ok. 12 godzin przed pieczeniem, mieszając wszystkie składniki. Kucharski radzi, by zakwas taki przykryć czepkiem kąpielowym i odstawić w temperaturze pokojowej na co najmniej 8, a najlepiej właśnie na 12 godzin.

Następnego dnia z zakwasu odkładamy łyżeczkę do czystego słoika i wkładamy do lodówki. Pozostałą część zakwasu i wszystkie składniki chleba poza ziemniakami umieszczamy w misie robota i wyrabiamy na średnich obrotach przez ok. 5 minut.

Ziemniaki obieramy z mundurków i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy je do ciasta i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy znów (najlepiej czepkiem kąpielowym) i odstawiamy na 40 minut. Po tym czasie zwilżonymi rękami delikatnie naciągamy ciasto od brzegów, nie rozrywając go. Taką czynność powtarzamy co 40 minut jeszcze 2 lub 3 razy.

Ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat i dzielimy na dwie części. Każdą formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 minut. Mąką posypujemy dwie miseczki odpowiedniej wielkości (w profesjonalnej piekarni funkcję tę pełnią koszyki rozrostowe, które łatwo kupić przez internet). Z ciasta formujemy bochenki i układamy w miskach.

Chleby przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 2-3 godziny. Pod koniec tego czasu rozgrzewamy do 250 stopni piekarnik z żeliwnym garnkiem w środku. Kiedy garnek będzie gorący, chleb wyjmujemy z foremki na papier do pieczenia, nacinamy żyletką na krzyż i razem z papierem wkładamy do gorącego garnka.

Chleb pieczemy pod przykryciem przez 20 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę i pieczemy przez kolejne 20-30 minut, aż skórka będzie dobrze przypieczona. Chleb studzimy na kratce, w międzyczasie piekąc drugi bochenek.

Wypróbuj też przepisy na makaron z truskawkami i twarogiem i kotlety mielone z selera.

chleb Piotra Kucharskiego
fot. piotrkucharski.com