Odkąd sam robię w domu ulubiony chleb Piotra Kucharskiego, obok piekarni przechodzę obojętnie
![biały chleb ze skórką i Piotr Kucharski](https://images.iberion.media/images/1920/chleb1_a97b162479.jpg)
Kucharz, piekarz i gwiazda telewizji – Piotr Kucharski, potrafi każdego zarazić pasją do gotowania. W swojej nowej książce „Piekarnia Kucharskiego” prezentuje dziesiątki przepisów na chleb, bułki i przysmaki zawierające pieczywo. Z nami podzielił się swoim ulubionym.
Kucharski piecze chleb
Znany z Dzień Dobry TVN i kanału Kuchnia+ kucharz Piotr Kucharski podzielił się z nami dużą ilością wiedzy o pieczeniu chleba. Napisał o niej książkę, a następnie, w rozmowie ze Smakosze.pl, opowiedział trochę o swoim ulubionym pieczywie. Kiedy spytaliśmy go o przepis z jego własnej książki, do którego najchętniej wraca, nie zastanawiał się długo. Wymienił od razu chleb orkiszowy z ziemniakami pieczonymi w ognisku.
Brzmi intrygująco, prawda? Tak, ten chleb nie należy może do najprostszych wypieków, ale kto może oprzeć się takiemu przysmakowi w miesiącach, kiedy ziemniaki z ogniska właśnie należą do naszych największych delikatesów? Zresztą, prowadzeni za rękę przez Kucharskiego, raczej nie pobłądzimy.
![ziemniak z ogniska](https://images.iberion.media/images/origin/chleb3_b3b2c4e2ff.jpg)
Chleb na mące orkiszowej
Mąka orkiszowa jest dziś coraz łatwiej dostępna i pojawia się regularnie nawet w ofercie dyskontów. Brakuje więc tylko zakwasu – ale jeśli nie mamy go w lodówce, na pewno znajdzie się u którejś sąsiadki. Teraz wystarczy zakasać rękawy i krok po kroku powtórzyć przepis Kucharskiego na to niezwykłe pieczywo.
Składniki zaczynu
- 1 łyżeczka startera zakwasu
- 100 g wody
- 100 g mąki orkiszowej (najlepiej typu 650)
Składniki chleba
- 200 g zakwasu
- 580 g wody
- 100 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 700 g mąki orkiszowej typu 650
- 18 g soli
- 250 g pieczonych ziemniaków
Pieczemy chleb z ziemniakami
Aktywny zakwas przygotowujemy na ok. 12 godzin przed pieczeniem, mieszając wszystkie składniki. Kucharski radzi, by zakwas taki przykryć czepkiem kąpielowym i odstawić w temperaturze pokojowej na co najmniej 8, a najlepiej właśnie na 12 godzin.
Następnego dnia z zakwasu odkładamy łyżeczkę do czystego słoika i wkładamy do lodówki. Pozostałą część zakwasu i wszystkie składniki chleba poza ziemniakami umieszczamy w misie robota i wyrabiamy na średnich obrotach przez ok. 5 minut.
Ziemniaki obieramy z mundurków i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy je do ciasta i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy znów (najlepiej czepkiem kąpielowym) i odstawiamy na 40 minut. Po tym czasie zwilżonymi rękami delikatnie naciągamy ciasto od brzegów, nie rozrywając go. Taką czynność powtarzamy co 40 minut jeszcze 2 lub 3 razy.
Ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat i dzielimy na dwie części. Każdą formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 minut. Mąką posypujemy dwie miseczki odpowiedniej wielkości (w profesjonalnej piekarni funkcję tę pełnią koszyki rozrostowe, które łatwo kupić przez internet). Z ciasta formujemy bochenki i układamy w miskach.
Chleby przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 2-3 godziny. Pod koniec tego czasu rozgrzewamy do 250 stopni piekarnik z żeliwnym garnkiem w środku. Kiedy garnek będzie gorący, chleb wyjmujemy z foremki na papier do pieczenia, nacinamy żyletką na krzyż i razem z papierem wkładamy do gorącego garnka.
Chleb pieczemy pod przykryciem przez 20 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę i pieczemy przez kolejne 20-30 minut, aż skórka będzie dobrze przypieczona. Chleb studzimy na kratce, w międzyczasie piekąc drugi bochenek.
Wypróbuj też przepisy na makaron z truskawkami i twarogiem i kotlety mielone z selera.
![chleb Piotra Kucharskiego](https://images.iberion.media/images/origin/chleb2_e5c7352139.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_9f7e3723b9.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![krojenie kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak1_47248bcaf9.jpg)
![ketchup](https://images.iberion.media/images/origin/ketchup_z_cukinii_9660106c36.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_5e935674b4.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4d16ec95fb.jpg)
![Atak we Francji](https://images.iberion.media/images/origin/paryz_fot_Thibaud_Moritz_East_News_rawpixel_31b2f22797.png)
![Edward Miszczak, Taniec z Gwiazdami](https://images.iberion.media/images/origin/taniec_z_gwiazdami_1_58fdf844cd.jpg)
![Edyta Górniak](https://images.iberion.media/images/origin/Edyta_Gorniak_Allan_fot_KA_Pi_F_720f70fec2.jpg)
![tilapia](https://images.iberion.media/images/origin/ryba_7a34c8e625.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![policja, pożar](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T111622_230_f57e9eea50.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![zmarła nauczycielka](https://images.iberion.media/images/origin/arcaion_pixabay_6ba0b1c7d8.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrapanie może być objawem niedoczynności tarczycy.](https://images.iberion.media/images/origin/11_cc6858dc63.jpg)
![kolonie](https://images.iberion.media/images/origin/kolonie_pociag_cd32d58cbc.jpg)
![Seniorka z telefonem w ręku](https://images.iberion.media/images/origin/Seniorka_telefon_kobieta_536b087229.jpg)