Smakosze.pl Przepisy Pierogi z bobem i szpinakiem
pixabay.com

Pierogi z bobem i szpinakiem

25 marca 2022
Autor tekstu: Gąsiorek Marta

Pierogi z bobem i szpinakiem

Lekkie pierogi z wiosennym nadzieniem. Połączenie bobu ze szpinakiem to bomba witaminowa i smakowa. Mocno zielone w środku, kremowe dzięki serkowi ricotta, zdrowe i przepyszne.

Właściwości bobu i szpinaku

Bób i szpinak to cudowne warzywa, pełne wartościowych substancji odżywczych, minerałów i witamin. Oba można spożywać zarówno w postaci świeżej, jak i ugotowanej. Sezon na bób to okres od czerwca do września, a na szpinak od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Poza sezonem warzywa te bez problemu kupimy w postaci mrożonej.

Bób bogaty jest w białko, potas, kwas foliowy, żelazo, błonnik, sód i witaminę B12. Reguluje poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, zalecany jest do spożywania przez kobiety w ciąży, osobom będącym na dietach wegańskich i wegetariańskich, a także przy leczeniu anemii. Nie powinni go natomiast jeść cukrzycy, z uwagi na wysoki indeks glikemiczny, oraz osoby mające problemy z przewodem pokarmowym. Zbyt duża ilość bobu może prowadzić do problemów trawiennych i wzdęć.

Szpinak to również bogactwo kwasu foliowego, wapnia, potasu i witamin, głównie witaminy C i K. Jedzenie szpinaku chroni przed nowotworami, działa zbawiennie na nasz układ nerwowy, zapobiega miażdżycy, wspomaga odchudzanie, reguluje ciśnienie krwi. Lista dobrodziejstw szpinaku jest długa, powinien na stałe gościć w dietach zarówno dzieci, jak i dorosłych, chorych i zdrowych. Szpinak nie jest zalecany jedynie osobom mającym skłonności do kamieni nerkowych, z uwagi na wysoką zawartość wapnia, który sprzyja ich powstawaniu.

Przepis na pierogi z bobem i szpinakiem

Ciasto na pierogi:

  • 300 g mąki (najlepiej pszennej)

  • Sól

  • 25 g masła

  • 200 g gorącej wody

Masło roztapiamy razem z wodą, wlewamy do przesianej i połączonej z solą mąki. Zagniatamy ciasto przez kilka minut, odstawiamy na bok pod przykryciem na około 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy szklanką kółka, do środka których będziemy nakładać farsz.

Pierogi najlepsze wychodzą z mąki pszennej typu 500. Ciasto z niej przygotowane jest elastyczne i łatwe w sklejaniu, a przy tym nie rozpada się. Pamiętajmy jednak, że bób ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego jeśli chcemy obniżyć jego wartość w naszej potrawie, mąkę możemy wymienić na inną, np. orkiszową.

Nadzienie:

  • 1 szklanka szpinaku podsmażonego na patelni

  • 2,5 szklanki ugotowanego, rozgniecionego bobu

  • 150 g sera ricotta

  • Ząbek czosnku

  • Mięta, natka pietruszki, bazylia

Bób rozgniatamy widelcem, szpinak kroimy na mniejsze części, całość mieszamy ze sobą i z serkiem ricotta, ziołami i przyprawami, nakładamy do środka do ciasta.

Zalepione pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy około 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Propozycja podania:

Pierogi możemy polać oliwą z oliwek, jogurtem naturalnym lub śmietaną, posypać świeżymi ziołami i mielonym pieprzem.

Inny pomysł potrawy z bobem i szpinakiem

W sezonie warto korzystać z dostępności świeżego bobu i szpinaku i przygotować z tych warzyw razem coś więcej niż tylko pierogi. Świetnie razem smakują i stanowią pożywne, zdrowe połączenie.

Z bobu i szpinaku przygotujemy np. szybką i zdrową sałatkę albo danie obiadowe z makaronem.

Obserwuj nas w
autor
Gąsiorek Marta

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy