Smakosze.pl Porady Dolej 1 łyżeczkę do ciasta i wymieszaj. Tyle wystarczy, by placki ziemniaczane nie chłonęły tłuszczu
canva/SilviaJansen

Dolej 1 łyżeczkę do ciasta i wymieszaj. Tyle wystarczy, by placki ziemniaczane nie chłonęły tłuszczu

7 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Placki ziemniaczane zwykle wychodzą Ci ciężkie i tłuste? Dolej do ciasta 1 łyżeczkę octu, a ograniczysz problem chłonięcia oleju. Dzięki temu potrawa będzie bardziej chrupiąca, smaczniejsza i lżejsza dla żołądka. Zamiast octu sprawdzi się też inny płyn.

Placki ziemniaczane podawane są na wiele sposobów. Niektórzy preferują placki na słodko z cukrem, inni ze śmietaną i szczypiorkiem. Do placków można przygotować również aromatyczny sos grzybowy lub gulasz węgierski z mięsa wieprzowego, papryki i pieczarek.

Nie wszyscy jednak wiedzą, że placki ziemniaczane wymagają odpowiedniego przygotowania, żeby były miękkie i delikatne w środku, a chrupiące z zewnątrz. Placki nie mogą być również opite tłuszczem, ponieważ wtedy są bardzo ciężkie i tracą smak. Jest na to jednak skuteczny sposób.

Najlepsze placki ziemniaczane przygotujesz z odpowiedniej odmiany ziemniaków. Zawsze wybieraj ziemniaki mączne typu B lub C. Ziemniaki te zawierają dużo skrobi, a mało wody, dzięki czemu są zwarte, chrupiące i nie rozwarstwią się podczas smażenia. Najlepsze kucharki stosują również sprawdzony trik, żeby placki nie były nasiąknięte tłuszczem i żeby nie ciemniały.

Najlepszy sposób na placki ziemniaczane. Będą chrupiące i nie nasiąkną tłuszczem

Do ciasta na placki ziemniaczane wlej łyżeczkę octu, np. winnego, spirytusowego, jabłkowego. Produkt nie będzie wyczuwalny w potrawie, bo podczas smażenia zwyczajnie wyparuje. Da jednak doskonały efekt, a mianowicie powstrzyma placki przed nadmiernym chłonięciem oleju. Ta prosta sztuczka jest stosowana przez najlepsze kucharki.

Nie tylko ocet jest dobrym sposobem na to, żeby placki ziemniaczane nie były opite tłuszczem. Zamiast produktu do masy ziemniaczanej możesz dolać również łyżeczkę czystej wódki lub spirytusu. Ten trik sprawi również, że placki będą bardziej chrupiące.

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały?

Ziemniaki zaraz po obraniu zalej zimną wodą i odstaw na kilka minut. Następnie osusz je i zetrzyj lub zblenduj w melakserze. Do ciasta na placki warto dodać również odrobinę kwaśnej śmietany.

To dzięki niej placki nie ściemnieją, będą delikatniejsze w środku i chrupiące z zewnątrz. Na 1 kg ziemniaków dodaj do ciasta 2 łyżki śmietany i dokładnie wymieszaj. Pamiętaj również o dodaniu do masy łyżeczki octu lub czystego alkoholu. Placki zachwycą każdego.

J ak sprawdzić, czy ziemniaki nadają się na kluski? Jeśli kupiłaś ziemniaki na zimę, koniecznie dowiedz się, jak je przechowywać, żeby zachowały świeżość i smak przez wiele miesięcy.

placki ziemniaczane
canva/PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy