Smakosze.pl Porady Planujesz grillować mięsa? O 1 detalu nie możesz zapomnieć
canva/morisfoto

Planujesz grillować mięsa? O 1 detalu nie możesz zapomnieć

29 kwietnia 2023
Autor tekstu: Renata Materlińska

Wiele osób grilluje rozmaite mięsa i popełnia jeden, zasadniczy błąd. Mianowicie kładzie na ruszcie karkówkę czy filet zaraz po wyjęciu z lodówki. Wskutek tego mięso twardnieje i nie jest tak smaczne, jakby mogło być. Czas więc zmienić te nawyki, a wszyscy będą się zachwycać upieczonymi przez Was mięsiwami.

Jak przygotować mięso na grill?

Większość mięs przeznaczonych do grillowania wcześniej poddajemy marynowaniu. Chodzi nie tylko o to, by zyskały głęboki smak i aromat, ale też, żeby stały się bardziej kruche i miękkie po upieczeniu.

By osiągnąć taki efekt w marynacie warto połączyć składniki dające smak i aromat, jak np. zioła, przyprawy, czosnek, a także olej uwydatniający te walory i zwiększający soczystość, a także kwaśny składnik.

Ten ostatni ma za zadanie zmiękczyć mięso i sprawić, że po upieczeniu będzie ono idealnie kruche i soczyste. Takie właściwości ma np. jogurt naturalny, maślanka, wino, soki owocowe.

Zamarynowane mięsa należy wstawić na kilka godzin do lodówki, by nabrały pożądanych walorów i nie zepsuły się. Potem są już niemal gotowe do pieczenia na ruszcie.

Znamy godziny otwarcia sklepów w majówkę. Nie przegap szansy na zrobienie zakupów

Dlaczego mięso przeznaczone do grillowania nie może być bardzo zimne?

Grillowanie, podobnie zresztą, jak każdy inny sposób obróbki termicznej, to kontakt żywności z bardzo wysoką temperaturą. Im niższą temperaturę będzie miał grillowany produkt, tym bardziej szokowemu działaniu zostanie poddany.

Gwałtowna zmiana temperatury działającej na mięso spowoduje, że momentalnie skurczy się ono na ruszcie i stwardnieje. Zmiana ta może być nieodwracalna, co będzie skutkowało mało smacznym, dość twardym kawałkiem mięsa.

By więc uniknąć niesmacznych niespodzianek w czasie grillowania, przeznaczone do pieczenia mięsa należy wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki. Najlepiej zrobić to 1-1,5 godziny przed planowanym pieczeniem. Takiego mięsa nie należy trzymać na słońcu, najlepsza będzie dla niego temperatura pokojowa.

O tym należy pamiętać grillując mięso

Kładąc na ruszcie grilla kawałki mięsa, bierzcie pod uwagę ich wielkość i grubość. Jeśli więc położycie jednocześnie skrzydełka i karkówkę, te pierwsze będą wymagały więcej czasu, by się upiec.

Mięsa z większą zawartością tłuszczu, jak karkówkę czy boczek, lepiej kładźcie na aluminiowej tacce. To uchroni przed ściekaniem wytapiającego się tłuszczu bezpośrednio na żar. Dzięki temu przygotowane przez Was potrawy będą o wiele zdrowsze.

Z naszego serwisu dowiecie się też, jak prawidłowo zawijać produkty w folię aluminiową . Poznacie też przepis na pyszną kaszankę z grilla .

canva/circlePS
Włóż namoczone wióry i zamknij pokrywę. Na grillu przygotujesz wspaniałą rybę
Wyjawiła, co kazali jej robić z parówkami w sklepie mięsnym. Haniebna praktyka woła o pomstę do nieba
Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy