Wachowicz łączy kaszankę z wybornym dodatkiem. Wielki smakołyk w zachwycającej wersji
Zastanawiacie się, co dziś wrzucić na ruszt? A może wielki smakołyk w zachwycającej wersji? Ewa Wachowicz łączy kaszankę z wybornym dodatkiem, którym jest kapusta kiszona. W ten sposób powstaje pełne, sycące danie, które można podać z chlebem lub pieczonymi ziemniakami.
Kaszanka jest wędliną podrobową, która ma wielbicieli i licznych przeciwników. Ci jednak, którzy choć raz jej spróbowali, wiedzą, że potrafi smakować doskonale. Choć można ją jeść na zimno, najsmaczniejsza jest smażona lub pieczona na grillu.
Kaszankę zwykle łączy się z cebulą, czasem też z jabłkiem. Ewa Wachowicz pokusiła się na ciekawe zestawienie jej z kiszoną kapustą. Zawija oba produkty w folię aluminiową i piecze na ruszcie grilla. Efekt jest naprawdę bardzo smaczny. Przekonajcie się o tym sami.
Przepis Ewy Wachowicz na kaszankę z rusztu
Składniki:
1-2 cebule
olej
4 kawałki kaszanki
ok. 50 dag kiszonej kapusty
pieprz
Przygotowanie kaszanki z kiszoną kapustą
Cebulę obierz, przekrój na pół, a potem pokrój w plastry lub w piórka. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż na niej cebulę, usmaż ją na rumiano.
Cztery kawałki folii aluminiowej posmaruj olejem po błyszczącej stronie. Na każdym kawałku połóż trochę posiekanej kapusty, potem kaszankę, znów trochę kapusty. Całość posyp cebulą.
Kaszankę z dodatkami zawiń w folię aluminiową i ułóż na ruszcie grilla. Piecz 15-20 minut. W połowie pieczenia kaszankę obróć.
Wskazówka:
Kaszankę z kiszoną kapustą możesz też posypać gotową, prażoną cebulą. Dzięki temu będzie przy niej jeszcze mniej pracy, a smak pozostanie wspaniały.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kaszankę pieczoną z cebulą, a także na kaszankę z patelni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić ogórki małosolne bez zalewy? Mamy najlepszy patent
Zaskakujący przepis na kiszoną kalarepę. Zdetronizuje ogórki i cukinię
Zapomnij o makaronie i ziemniakach. Inny dodatek do rosołu wzniesie jego smak na wyżyny
Źródło: ewawachowicz