Smakosze.pl Porady Po prostu zasyp cytrynę solą. Po 7 dniach przetrzesz oczy ze zdumienia
Fot. YouTube/Ruby Home

Po prostu zasyp cytrynę solą. Po 7 dniach przetrzesz oczy ze zdumienia

13 marca 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Cytryna jest uniwersalnym owocem cytrusem, który ma dość kwaśny smak. Jest naturalnym i jednocześnie najczęściej głównym składnikiem orzeźwiającego napoju, czyli lemoniady. Oprócz oczywistych zastosowań cytrynę można również użyć na inne sposoby. Jednym z nich jest połączenie jej z solą.

Właściwości odżywcze cytryny

Cytryna ma wiele właściwości odżywczych , które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. W 100 g tego owocu.

Ponadto cytryna jest źródłem wielu witamin. Między innymi Witaminy A, tych z grupy B, a także Witaminy C .

Dodatkowo dostarcza do naszego organizmu wiele minerałów, które mają znaczący wpływ na nasze zdrowie, są to między innymi żelazo, wapń, potas  i fosfor .

Aktywność biologiczna soku z cytryny w dużej mierze zależy od zawartości polifenoli. Najbardziej znaczącą grupę wśród nich stanowią flawonoidy, w tym apigenina, diosmina, hesperydyna, naringenina oraz kwercetyna .

Kilka soczystych cytryn
Fot. Canva/Boarding1Now
Ania Bardowska robi ją lepiej niż cukiernicy. Jej babka wielkanocna zawstydza mistrzów ciast

Wykorzystanie cytryny w kuchni

Cytryna to owoc, który ze względu na swój wyrazisty, kwaśny smak rzadko jest spożywany na surowo. Najczęściej wykorzystuje się ją jako dodatek do orzeźwiających napojów w letnich miesiącach, takich jak woda czy lemoniada . Z kolei w chłodniejsze dni cytryna staje się ważnym dodatkiem rozgrzewających napojów.

Świetnie wkomponuje się w zimową herbatę i razem z imbirem, goździkami i syropem malonowym stworzy napój, który rozgrzeje nas nawet w bardzo mroźne dni.

Cytryna jest również stosowana do różnego rodzaju marynat np. do mięs, nadając im wyjątkową kruchość. Jej obecność w potrawach wzbogaca zarówno słodkie, jak i wytrawne smaki , pozwalając im stać się bardziej wyrazistymi. Często jest również używana do skrapiania ryb, dodając im świeżości i aromatu.

Dalsza część tekstu pod filmem .

Patent z cytryną i solą

Taki patent z pewnością przyda się w każdej kuchni.

W pierwszej kolejności kroimy cytrynę na pół, a następnie w cienkie plasterki i na koniec w kostkę . Tak pokrojony owoc przekładamy do małej salaterki, do której po chwili wsypujemy dwie łyżki soli i wlewamy odrobinę wody. Całość mieszamy.

Mieszanka cytryny, soli i wody
Fot. YouTube/Ruby Home

W kolejnym kroku zawartość miski przekładamy do blendera . Miksujemy dokładnie, po czym przelewamy przez sitko uzyskany sok do plastikowego naczynia. Dodajemy łyżkę płynu do mycia naczyń i dokładnie mieszamy.

W kolejnym kroku przelewamy uzyskana ciecz do tacki na lód . Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Czekamy, aż się całość zamrozi.

Sprawdź przepis na pyszne rogaliki . Zobacz, jak samodzielnie zrobić czekoladowego Zajączka Wielkanocnego .

Sok z cytryny przelewany do tacki na lód
Fot. YouTube/Ruby Home

Okazuje się, że cytryna w połączeniu z solą tworzy skuteczny sposób czyszczenia zlewu i toalety, ale również patelni .

Kupiła mięso z Biedronki, Bosacka nie wytrzymała. "Marketing i manipulacja"
Takie jajka faszerowane podaję co roku na Wielkanoc. Moja rodzina je uwielbia
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy