Te rogaliki zrobiłam metodą 1:1:1. W życiu lepszych nie jadłam

Domowe rogaliki z dżemem są świetnym pomysłem na deser dla całej rodziny. Zwłaszcza, gdy wychodzą nawet lepiej niż z piekarni i cukierni. Przygotuj je metodą 1:1:1. Lepszych na pewno nie jadłeś!
Domowe rogaliki w sam raz na deser
Domowe rogaliki nie mają sobie równych. Kruche, delikatne ciasto i słodkie nadzienie to doskonałe połączenie. Rogaliki nadziewam głównie domowymi przetworami. Moim zdaniem dżem z truskawek lub śliwek pasuje tutaj idealnie.
Zwykle robiłam wcześniej rogaliki z ciasta francuskiego, ponieważ są najszybsze w przygotowaniu. Odkąd jednak zaczęłam stosować metodę 1:1:1, nie korzystam już z gotowego ciasta.
Domowe rogaliki przed pieczeniem smaruję jajkiem i posypuję cukrem z wanilią. Nie dodaję już cukru do ciasta. Deser i tak jest słodki, a dzięki odpowiednim składnikom ciasta, rogaliki są doskonale kruche i delikatne jednocześnie.

Przepis na domowe rogaliki
Metoda 1:1:1 polega na zachowaniu takich samych proporcji składników na ciasto. Potrzebujemy masła, mąki i sera twarogowego na sernik. Cukier nie będzie tutaj potrzebny.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki na ciasto na rogaliki:
- 300 g mąki pszennej
- 300 g masła
- 300 g sera twarogowego na sernik
Dodatkowo:
- ulubiony dżem
- jajko
- cukier z wanilią lub brązowy cukier
Jak przygotować rogaliki z kruchego ciasta?
Masło posiekaj i wyrób szybko z mąką i twarogiem. Z ciasta uformuj dwie kule, owiń je folią spożywczą i wstaw na 40 minut do lodówki. Po tym czasie każdą z nich rozwałkuj, a następnie podziel na 8 trójkątów.

Na każdy kawałek ciasta nałóż niewielką ilość dżemu lub konfitury, a następnie zawiń, by powstały rogaliki. Przełóż je na blachę z papierem do pieczenia i posmaruj surowym jajkiem, a następnie oprósz cukrem z wanilią.
Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół. Piecz około 20 minut.






































