Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te rogaliki zrobiłam metodą 1:1:1. W życiu lepszych nie jadłam
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 12.03.2025 19:39

Te rogaliki zrobiłam metodą 1:1:1. W życiu lepszych nie jadłam

rogaliki
Fot. Canva/Avalon Studio, Canva/ArtCookStudio

Domowe rogaliki z dżemem są świetnym pomysłem na deser dla całej rodziny. Zwłaszcza, gdy wychodzą nawet lepiej niż z piekarni i cukierni. Przygotuj je metodą 1:1:1. Lepszych na pewno nie jadłeś!

Domowe rogaliki w sam raz na deser

Domowe rogaliki nie mają sobie równych. Kruche, delikatne ciasto i słodkie nadzienie to doskonałe połączenie. Rogaliki nadziewam głównie domowymi przetworami. Moim zdaniem dżem z truskawek lub śliwek pasuje tutaj idealnie.

Zwykle robiłam wcześniej rogaliki z ciasta francuskiego, ponieważ są najszybsze w przygotowaniu. Odkąd jednak zaczęłam stosować metodę 1:1:1, nie korzystam już z gotowego ciasta.

Domowe rogaliki przed pieczeniem smaruję jajkiem i posypuję cukrem z wanilią. Nie dodaję już cukru do ciasta. Deser i tak jest słodki, a dzięki odpowiednim składnikom ciasta, rogaliki są doskonale kruche i delikatne jednocześnie.

rogaliki.jpg
Fot. Canva/OlgaSmile
Przenigdy nie dodawaj go do ziemniaków, jelita będą obciążone

Przepis na domowe rogaliki

Metoda 1:1:1 polega na zachowaniu takich samych proporcji składników na ciasto. Potrzebujemy masła, mąki i sera twarogowego na sernik. Cukier nie będzie tutaj potrzebny.

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki na ciasto na rogaliki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 300 g sera twarogowego na sernik

Dodatkowo:

  • ulubiony dżem
  • jajko
  • cukier z wanilią lub brązowy cukier

Jak przygotować rogaliki z kruchego ciasta?

Masło posiekaj i wyrób szybko z mąką i twarogiem. Z ciasta uformuj dwie kule, owiń je folią spożywczą i wstaw na 40 minut do lodówki. Po tym czasie każdą z nich rozwałkuj, a następnie podziel na 8 trójkątów.

rogaliki.jpg
Fot. Canva

Na każdy kawałek ciasta nałóż niewielką ilość dżemu lub konfitury, a następnie zawiń, by powstały rogaliki. Przełóż je na blachę z papierem do pieczenia i posmaruj surowym jajkiem, a następnie oprósz cukrem z wanilią.

Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół. Piecz około 20 minut. 

rogaliki.jpg
Fot. Canva