Ania Bardowska robi ją lepiej niż cukiernicy. Jej babka wielkanocna zawstydza mistrzów ciast

Ania Bardowska znana z programu „Rolnik szuka żony” pokazała swój sposób na babkę wielkanocną. Blogerka to słynne świąteczne ciasto przyrządza zupełnie inaczej niż wszyscy. Poznaj przepis, a zrobisz je łatwo, szybko, a co więcej z udanym skutkiem. To, jak aNIA GOTUJE ciasto jest naprawdę niesamowite.
Ania Bardowska z nowym przepisem
Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, więc warto już teraz poznać przepisy na tradycyjne potrawy, które muszą znaleźć się na świątecznym stole. Jednym z przysmaków jest baba piaskowa, za którą wszyscy przepadają. Nie każdy jednak wie, jak przygotować to znakomite ciasto w taki sposób, aby nie wyszło zbyt suche.
Z pomocą przychodzi Ania Bardowska, która jakiś czas temu podzieliła się przepisem na ten wielkanocny klasyk. Sposób zasługuje na uwagę, ponieważ Ania gotuje ciasto zupełnie inaczej niż inni. Dzięki temu zrobisz ją łatwo i szybko. Szczegóły poznasz w dalszej części tekstu.

Z jakich składników powstaje babka wielkanocna?
Babkę wielkanocną z przepisu Ani Bardowskiej wyróżnia nie tylko odmienny sposób przygotowania, ale także to, że powstaje z niewielkiej ilości składników. Są na tyle powszechne, że większość z nich możesz mieć w swojej kuchni, więc nie wydasz na nie majątku. O tym, co będzie ci potrzebne, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę. Aby babka była udanym ciastem, należy trzymać się podanych proporcji oraz przestrzegać wytycznych z przepisu.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 4 jajka
- 250 g cukru
- ¾ szklanki oleju
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ szklanki mleka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka kakao
- masło
- bułka tarta

Przepis Ani Bardowskiej na babkę wielkanocną
Przygotowanie babki wielkanocnej rozpocznij od wbicia jajek do miski. Następnie wsyp cukier i ubij składniki na puszystą masę. Stopniowo wlewaj olej, kontynuuj ubijanie. Do miski przesiej mąkę i wsyp proszek do pieczenia. Wlej ¼ szklanki mleka i wymieszaj ze sobą składniki na jednolite ciasto.
Formę do pieczenia wysmaruj masłem, a następnie obsyp bułką tartą. ⅔ ciasta przelej do foremki. Do pozostałej części wsyp kakao i wlej dwie łyżki mleka. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie przelej do formy. Ania gotuje to ciasto w taki sposób, że miesza obie warstwy widelcem.
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza. Umieść w nim foremkę z ciastem i piecz przez około 50-60 minut. Ciasto pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Dopiero wtedy można kroić ciasto na kawałki i podawać gościom. Wierzch ciasta można udekorować lukrem.





































