Smakosze.pl Przepisy Podsmaż cebulę na patelni i wrzuć jajka. To mój ulubiony patent na śniadanie i kolację
fot. youtube/sophiasrecipes-1988

Podsmaż cebulę na patelni i wrzuć jajka. To mój ulubiony patent na śniadanie i kolację

16 kwietnia 2024

Ten doskonały, niezwykle prosty przepis na omlet to świetny pomysł na wprowadzenie odrobiny świeżości do naszych jajecznych śniadań i kolacji. Choć omlety wydają się wielu z nas czaso i pracochłonne, ten jest prosty w przygotowaniu jak jajecznica.

Jajka na śniadanie i kolację

Mówimy „jajko” i automatycznie myślimy „ śniadanie i kolacja”. Choć wielu – jeśli nie większość – Polaków jada jajka na śniadanie często, a czasem niemal codziennie , nasz repertuar sposobów ich przygotowywania jest raczej ograniczony.

Jajko to źródło dobrze przyswajalnego białka i zdrowych tłuszczów. Jak przekonują dietetycy, warto przygotowywać je w mniej ściętej postaci. Dlatego jeśli nie decydujemy się na płynną jajecznicę lub jajko na miękko, warto też sięgnąć po pomysły na omlet , który nie jest ścięty zupełnie jak ciasto, ale dość wilgotny i soczysty.

gotowy omlet
fot. youtube/sophiasrecipes-1988
Posiekaj kapustę, dodaj ziemniaki i zapiecz. Ten tani obiad to hit w moim domu

Omlet na patelni

Podobny przepis znajdujemy na kanale Sophia's Recipes, gdzie prezentowany jest w nieco mniej przyprawionej ale równie ekspresowej wersji. Najważniejszy trik, który wykorzystujemy, przygotowując omlet w takiej postaci, to mieszanie jajek dopiero na patelni . Dzięki temu żółtko nie ścina się tak mocno, a omlet pozostaje soczysty .

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ½ papryczki chili
  • 80 g startej mozzarelli
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz, słodka papryka, tymianek
  • Masło i olej do smażenia

Kolacja z jajek

Na dużej patelni na oleju rozpuszczamy łyżkę masła. Podsmażamy cebulę, a kiedy zacznie robić się miękka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec smażenia wrzucamy posiekane chili.

Na patelnię wybijamy jajka , nie rozbijając żółtek. Dodajemy posiekaną pietruszkę, startą mozzarellę i przyprawy. Tak smażymy całość przez chwilę, aż białko zacznie wyraźnie się ścinać .

Dopiero wtedy drewnianą łyżką rozbijamy żółtka, a całość mieszamy jak jajecznicę . Kiedy masa będzie w miarę dobrze wymieszana, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy przez ok. 7 minut, aż omlet będzie odpowiednio ścięty.

Wypróbuj też przepisy na śniadaniowe bułeczki z przejrzałych bananów i naleśniki w wersji wytrawnej .

mieszanie omletu na patelni
fot. youtube/sophiasrecipes-1988
Dosyp jedną łyżeczkę do wrzątku z kalafiorem. Gdy zobaczysz efekt, przetrzesz oczy ze zdumienia
Żadne pierogi ruskie, te biją je na głowę. Cały sekret tkwi w farszu, musisz spróbować
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy