Podsmaż cebulę na patelni i wrzuć jajka. To mój ulubiony patent na śniadanie i kolację
Ten doskonały, niezwykle prosty przepis na omlet to świetny pomysł na wprowadzenie odrobiny świeżości do naszych jajecznych śniadań i kolacji. Choć omlety wydają się wielu z nas czaso i pracochłonne, ten jest prosty w przygotowaniu jak jajecznica.
Jajka na śniadanie i kolację
Mówimy „jajko” i automatycznie myślimy „ śniadanie i kolacja”. Choć wielu – jeśli nie większość – Polaków jada jajka na śniadanie często, a czasem niemal codziennie , nasz repertuar sposobów ich przygotowywania jest raczej ograniczony.
Jajko to źródło dobrze przyswajalnego białka i zdrowych tłuszczów. Jak przekonują dietetycy, warto przygotowywać je w mniej ściętej postaci. Dlatego jeśli nie decydujemy się na płynną jajecznicę lub jajko na miękko, warto też sięgnąć po pomysły na omlet , który nie jest ścięty zupełnie jak ciasto, ale dość wilgotny i soczysty.
Omlet na patelni
Podobny przepis znajdujemy na kanale Sophia's Recipes, gdzie prezentowany jest w nieco mniej przyprawionej ale równie ekspresowej wersji. Najważniejszy trik, który wykorzystujemy, przygotowując omlet w takiej postaci, to mieszanie jajek dopiero na patelni . Dzięki temu żółtko nie ścina się tak mocno, a omlet pozostaje soczysty .
Składniki
- 6 jajek
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- ½ papryczki chili
- 80 g startej mozzarelli
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz, słodka papryka, tymianek
- Masło i olej do smażenia
Kolacja z jajek
Na dużej patelni na oleju rozpuszczamy łyżkę masła. Podsmażamy cebulę, a kiedy zacznie robić się miękka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec smażenia wrzucamy posiekane chili.
Na patelnię wybijamy jajka , nie rozbijając żółtek. Dodajemy posiekaną pietruszkę, startą mozzarellę i przyprawy. Tak smażymy całość przez chwilę, aż białko zacznie wyraźnie się ścinać .
Dopiero wtedy drewnianą łyżką rozbijamy żółtka, a całość mieszamy jak jajecznicę . Kiedy masa będzie w miarę dobrze wymieszana, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy przez ok. 7 minut, aż omlet będzie odpowiednio ścięty.
Wypróbuj też przepisy na śniadaniowe bułeczki z przejrzałych bananów i naleśniki w wersji wytrawnej .