Posiekaj kapustę, dodaj ziemniaki i zapiecz. Ten tani obiad to hit w moim domu
Ten szybki przepis na tani obiad wymaga jedynie kilku prostych warzyw. Efektem jest jednak sycąca zapiekanka, którą można przygotować w wersji bardziej pożywnej lub bardziej dietetycznej.
Zapiekanka z kapustą
Wiadomo, że kapusta to jeden z najbliższych sojuszników odchudzania. To bogate w białko i niskokaloryczne warzywo daje na długo poczucie sytości. A ponieważ jest lekkie, nie szkodzi, jeśli nieco go podjadamy.
Oczywiście niezwykłą popularnością cieszy się przede wszystkim zupa kapuściana. Jest ona nawet podstawą popularnej diety. Ale także inne dania, takie jak ta zapiekanka, pomagają usunąć z naszych obiadów nadmiar kalorii.
Dosyp jedną łyżeczkę do wrzątku z kalafiorem. Gdy zobaczysz efekt, przetrzesz oczy ze zdumieniaZapiekanka light i nie light
Podobny przepis znajdujemy na kanale Hausgemachte Rezepte. Nasza zapiekanka ma pomagać usunąć z diety nadmiar kalorii, jednak w tamtym przepisie znajdujemy dodatkowo warstwę roztopionego sera. Kto nie życzy sobie zważać na kaloryczność i tłuszcz w posiłku, może wypróbować ten dodatek.
Składniki
- 1 kapusta (ok. 1 kg)
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 180 ml mleka
- Pęczek natki pietruszki
- Pęczek cebulki dymki
- 30 g masła
- Sól, pieprz, oliwa do smażenia
Zapiekanka z kapusty na tani obiad
Kapustę drobno szatkujemy i w dużej misce zalewamy wodą. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, by szybciej się ugotowały. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i łyżkę masła. Wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dobrze odciśniętą z wody kapustę dorzucamy na patelnię. Przyprawiamy solą i pieprzem Jeśli kapusty będzie za dużo, możemy robić to partiami, aż zmniejszy swoją objętość.
Kiedy kapusta będzie miękka, zrzucamy ją z patelni do miski. W rondelku rozgrzewamy mleko i dodajemy do niego posiekaną cebulkę dymkę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez chwilę.
Ziemniaki ugniatamy w misce, dodajemy mleko z dymką i wyrabiamy na gładkie puree. Połowę masy ziemniaczanej przekładamy do miski z kapustą i mieszamy.
Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wykładamy połowę duszonej kapusty, a następnie masę kapuściano-ziemniaczaną. Jeśli chcemy użyć sera, to – starty albo w plasterkach, układamy między dwiema połowami tej masy. Przykrywamy drugą połową kapusty i – opcjonalnie – posypujemy znów startym serem.
Całość przyprawiamy drobno posiekaną natką pietruszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 15-20 minut i podajemy zaraz po wyjęciu z pieca.
Wypróbuj też przepisy na wytrawne naleśniki śniadaniowe i bułeczki z bananem.