Podsmaż jabłka na patelni i zalej ciastem. Najlepszą szarlotkę zrobisz bez piekarnika
Nie trać czasu na przygotowanie tradycyjnego ciasta. Pyszny domowy deser możesz zrobić zupełnie inaczej. W tym celu koniecznie wypróbuj nasz przepis na szarlotkę z patelni. Wystarczy zalać pokrojone owoce niezwykle prostym ciastem.
Szarlotka z patelni zaskoczy wszystkich
Szarlotka z patelni ma same plusy. Jest bajecznie prosta, obłędnie pyszna, a przy tym pięknie prezentuje się na talerzu. Pokrojone owoce oraz ciasto po prostu przykryj pokrywką i podgrzewaj na wolnym ogniu. Zaskakujące, jak doskonały deser można przyrządzić w tak niekonwencjonalny sposób.
Przepis na niezwykłą szarlotkę z patelni
Składniki na wierzch szarlotki:
- 2 jabłka
- 1-2 łyżki masła klarowanego
- 2-3 łyżeczki cukru
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- ½ szklanki cukru
- aromat waniliowy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka mąki
- 1 garść rodzynek
Jak zrobić genialną szarlotkę z patelni?
Jabłka do szarlotki z patelni umyj i pokrój na ćwiartki . Usuń z nich gniazda nasienne. Owoce pokrój w równe, estetyczne plasterki . Im staranniej to zrobisz, tym atrakcyjniej będzie prezentowało się gotowe ciasto .
Na patelni rozgrzej masło . Rozpuszczony tłuszcz oprósz równomiernie cukrem . Następnie na patelni porozkładaj pokrojone wcześniej jabłka . Zdejmij patelnię z kuchenki odstaw na chwilę na bok .
Przygotuj ciasto do szarlotki z patelni . Do dużej miski wbij 2 jajka i dodaj do nich cukier oraz aromat waniliowy . Składniki przemieszaj rózgą kuchenną, dołóż do nich olej i jogurt . Wszystko starannie połącz.
Do składników na ciasto do szarlotki z patelni przesiej 1 szklankę mąki . Zmieszaj na gładką masę. Na koniec do miski dorzuć też rodzynki . Ponownie wymieszaj.
Przygotowane ciasto wylej na podsmażone jabłka z masłem i cukrem . Szarlotkę z patelni przykryj pokrywką i zostaw na wolnym ogniu na ok. 45 minut . Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę, przykryj całość talerzem i gwałtowny ruchem przewróć do góry nogami . Wyjęty na talerz deser odstaw przed podaniem do ostudzenia . Patelnia jest doskonałym narzędziem do przyrządzenia smacznego obiadu . Nie uwierzysz, co jest głównym składnikiem tego deseru .