Smakosze.pl Przepisy Podsmaż jabłka na patelni i zalej ciastem. Najlepszą szarlotkę zrobisz bez piekarnika
Screen z filmu na kanale YouTube EasyCook Club

Podsmaż jabłka na patelni i zalej ciastem. Najlepszą szarlotkę zrobisz bez piekarnika

1 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Nie trać czasu na przygotowanie tradycyjnego ciasta. Pyszny domowy deser możesz zrobić zupełnie inaczej. W tym celu koniecznie wypróbuj nasz przepis na szarlotkę z patelni. Wystarczy zalać pokrojone owoce niezwykle prostym ciastem.

Szarlotka z patelni zaskoczy wszystkich

Szarlotka z patelni ma same plusy. Jest bajecznie prosta, obłędnie pyszna, a przy tym pięknie prezentuje się na talerzu. Pokrojone owoce oraz ciasto po prostu przykryj pokrywką i podgrzewaj na wolnym ogniu. Zaskakujące, jak doskonały deser można przyrządzić w tak niekonwencjonalny sposób.

Włączyła kamerę i pokazała, jak obiera czosnek. Nie ma szybszego sposobu

Przepis na niezwykłą szarlotkę z patelni

Składniki na wierzch szarlotki:

  • 2 jabłka
  • 1-2 łyżki masła klarowanego
  • 2-3 łyżeczki cukru

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • aromat waniliowy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 1 garść rodzynek

Jak zrobić genialną szarlotkę z patelni?

Jabłka do szarlotki z patelni umyj i pokrój na ćwiartki . Usuń z nich gniazda nasienne. Owoce pokrój w równe, estetyczne plasterki . Im staranniej to zrobisz, tym atrakcyjniej będzie prezentowało się gotowe ciasto .

Na patelni rozgrzej masło . Rozpuszczony tłuszcz oprósz równomiernie cukrem . Następnie na patelni porozkładaj pokrojone wcześniej jabłka . Zdejmij patelnię z kuchenki odstaw na chwilę na bok .

Przygotuj ciasto do szarlotki z patelni . Do dużej miski wbij 2 jajka i dodaj do nich cukier oraz aromat waniliowy . Składniki przemieszaj rózgą kuchenną, dołóż do nich olej i jogurt . Wszystko starannie połącz.

Do składników na ciasto do szarlotki z patelni przesiej 1 szklankę mąki . Zmieszaj na gładką masę. Na koniec do miski dorzuć też rodzynki . Ponownie wymieszaj.

Przygotowane ciasto wylej na podsmażone jabłka z masłem i cukrem . Szarlotkę z patelni przykryj pokrywką i zostaw na wolnym ogniu na ok. 45 minut . Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę, przykryj całość talerzem i gwałtowny ruchem przewróć do góry nogami . Wyjęty na talerz deser odstaw przed podaniem do ostudzenia . Patelnia jest doskonałym narzędziem do przyrządzenia smacznego obiadu . Nie uwierzysz, co jest głównym składnikiem tego deseru .

pokrojone jabłko.png
Canva / pixelshot
Jeszcze tylko dziś mięso w Biedronce za ułamek ceny. Warto się pospieszyć
Strzelczyk dorzuca do rosołu 2 zaskakujące przyprawy. Wywar powala smakiem
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy