Strzelczyk dorzuca do rosołu 2 zaskakujące przyprawy. Wywar powala smakiem
Rosół powinien być pełen smaku i aromatu. Warto wzbogacić go o niestandardowe przyprawy, które nadadzą mu charakteru. Tomasz Strzelczyk stawia na goździki i gałkę muszkatołową, uzyskując znakomite rezultaty. Musicie choć raz spróbować tej wersji popularnej zupy.
Przepis na znakomity rosół Tomasza Strzelczyka
Aromatyczną i esencjonalną zupę kucharz przygotowuje na bazie mięsa z kaczki i wołowiny. Oprócz nich stawia na niestandardowe przyprawy, które świetnie wydobywają smak dania. Jeśli macie ochotę na odrobinę urozmaicenia — musicie spróbować
Składniki:
- 4 litry zimnej wody
- korpus i skrzydełka z chudej kaczki
- 250 g wołowego szpondra
- 3 spore marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 1 niezbyt duży por
- 1 mały seler
- 2 średnie cebule
- 4-6 większych kawałków suszonych grzybów
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- mały kawałek gałki muszkatołowej
- 4 goździki
- pół łyżki ziaren pieprzu czarnego
- sól w ilości do smaku
Jak ugotować smaczny rosół? Tomasz Strzelczyk dobrze go doprawia
Zaczynamy od oczyszczenia i pokrojenia mięsa na mniejsze kawałki. Umieszczamy je w dużym garnku i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy pod przykryciem, a następnie pokrywkę usuwamy i zbieramy szumy.
Warzywa korzeniowe oczyszczamy, obieramy i kroimy w słupki. Pora myjemy i obwiązujemy sznurkiem — łatwiej będzie go potem wyjąć. Cebule opalamy w płomieniu palnika.
Wszystkie te składniki dodajemy do garnka wraz z suszonymi grzybami. Wrzucamy też przyprawy w kawałku i wsypujemy lubczyk. Całość gotujemy 3-4 godziny, po czym uzyskany rosół odcedzamy. Doprawiamy go solą i podajemy na gorąco.
Jak podać rosół?
Tradycyjne danie można podać z wieloma dodatkami. Pasował będzie np. makaron krajanka czy nitki. Tomasz Strzelczyk serwuje aromatyczną zupę z dodatkiem pysznych lanych klusek — przepis na ten przysmak znajdziecie tutaj.
Jeśli szukacie innych pomysłów na rosół, sprawdźcie koniecznie wersję na ostro — z papryczką chili. Świetnie rozgrzeje was w chłodniejsze dni. Być może też zainteresuje was wersja roślinna tej klasycznej zupy — jest nadzwyczaj smaczna i aromatyczna.
Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA