Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk dorzuca do rosołu 2 zaskakujące przyprawy. Wywar powala smakiem

1 Marca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rosół powinien być pełen smaku i aromatu. Warto wzbogacić go o niestandardowe przyprawy, które nadadzą mu charakteru. Tomasz Strzelczyk stawia na goździki i gałkę muszkatołową, uzyskując znakomite rezultaty. Musicie choć raz spróbować tej wersji popularnej zupy.

Przepis na znakomity rosół Tomasza Strzelczyka

Aromatyczną i esencjonalną zupę kucharz przygotowuje na bazie mięsa z kaczki i wołowiny. Oprócz nich stawia na niestandardowe przyprawy, które świetnie wydobywają smak dania. Jeśli macie ochotę na odrobinę urozmaicenia — musicie spróbować

Składniki:
  • 4 litry zimnej wody
  • korpus i skrzydełka z chudej kaczki
  • 250 g wołowego szpondra
  • 3 spore marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 niezbyt duży por
  • 1 mały seler
  • 2 średnie cebule
  • 4-6 większych kawałków suszonych grzybów
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • mały kawałek gałki muszkatołowej
  • 4 goździki
  • pół łyżki ziaren pieprzu czarnego
  • sól w ilości do smaku
Nie każda ryba jest zdrowa

Często po nią sięgamy, a może być groźna dla zdrowia. 1 grupa osób powinna omijać tę rybę szerokim łukiem

CZYTAJ DALEJ

Jak ugotować smaczny rosół? Tomasz Strzelczyk dobrze go doprawia

Zaczynamy od oczyszczenia i pokrojenia mięsa na mniejsze kawałki. Umieszczamy je w dużym garnku i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy pod przykryciem, a następnie pokrywkę usuwamy i zbieramy szumy.

Warzywa korzeniowe oczyszczamy, obieramy i kroimy w słupki. Pora myjemy i obwiązujemy sznurkiem — łatwiej będzie go potem wyjąć. Cebule opalamy w płomieniu palnika.

Wszystkie te składniki dodajemy do garnka wraz z suszonymi grzybami. Wrzucamy też przyprawy w kawałku i wsypujemy lubczyk. Całość gotujemy 3-4 godziny, po czym uzyskany rosół odcedzamy. Doprawiamy go solą i podajemy na gorąco.

Jak podać rosół?

Tradycyjne danie można podać z wieloma dodatkami. Pasował będzie np. makaron krajanka czy nitki. Tomasz Strzelczyk serwuje aromatyczną zupę z dodatkiem pysznych lanych klusek — przepis na ten przysmak znajdziecie tutaj .

Jeśli szukacie innych pomysłów na rosół, sprawdźcie koniecznie wersję na ostroz papryczką chili . Świetnie rozgrzeje was w chłodniejsze dni. Być może też zainteresuje was wersja roślinna tej klasycznej zupy — jest nadzwyczaj smaczna i aromatyczna.

Rosół Tomasza Strzelczyka jest świetny.png
canva/FoodieMedia

Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

babcia robi ciasto na pierogi z dodatkiem mleka

Babcia dolewała sekretny składnik do ciasta na pierogi. Wychodziły o wiele bardziej elastyczna

CZYTAJ DALEJ
Jajecznica na parze

Bez masła, bez patelni. Najlżejszą jajecznicę zrobisz zupełnie inaczej

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >