Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk dorzuca do rosołu 2 zaskakujące przyprawy. Wywar powala smakiem

Strzelczyk dorzuca do rosołu 2 zaskakujące przyprawy. Wywar powala smakiem

Rosół Tomasza Strzelczyka
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Rosół powinien być pełen smaku i aromatu. Warto wzbogacić go o niestandardowe przyprawy, które nadadzą mu charakteru. Tomasz Strzelczyk stawia na goździki i gałkę muszkatołową, uzyskując znakomite rezultaty. Musicie choć raz spróbować tej wersji popularnej zupy.

Przepis na znakomity rosół Tomasza Strzelczyka

Aromatyczną i esencjonalną zupę kucharz przygotowuje na bazie mięsa z kaczki i wołowiny. Oprócz nich stawia na niestandardowe przyprawy, które świetnie wydobywają smak dania. Jeśli macie ochotę na odrobinę urozmaicenia — musicie spróbować

Składniki:

  • 4 litry zimnej wody
  • korpus i skrzydełka z chudej kaczki
  • 250 g wołowego szpondra
  • 3 spore marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 niezbyt duży por
  • 1 mały seler
  • 2 średnie cebule
  • 4-6 większych kawałków suszonych grzybów
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • mały kawałek gałki muszkatołowej
  • 4 goździki
  • pół łyżki ziaren pieprzu czarnego
  • sól w ilości do smaku
Często po nią sięgamy, a może być groźna dla zdrowia. 1 grupa osób powinna omijać tę rybę szerokim łukiem

Jak ugotować smaczny rosół? Tomasz Strzelczyk dobrze go doprawia

Zaczynamy od oczyszczenia i pokrojenia mięsa na mniejsze kawałki. Umieszczamy je w dużym garnku i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy pod przykryciem, a następnie pokrywkę usuwamy i zbieramy szumy.

Warzywa korzeniowe oczyszczamy, obieramy i kroimy w słupki. Pora myjemy i obwiązujemy sznurkiem — łatwiej będzie go potem wyjąć. Cebule opalamy w płomieniu palnika.

Wszystkie te składniki dodajemy do garnka wraz z suszonymi grzybami. Wrzucamy też przyprawy w kawałku i wsypujemy lubczyk. Całość gotujemy 3-4 godziny, po czym uzyskany rosół odcedzamy. Doprawiamy go solą i podajemy na gorąco.

Jak podać rosół?

Tradycyjne danie można podać z wieloma dodatkami. Pasował będzie np. makaron krajanka czy nitki. Tomasz Strzelczyk serwuje aromatyczną zupę z dodatkiem pysznych lanych klusek — przepis na ten przysmak znajdziecie tutaj.

Jeśli szukacie innych pomysłów na rosół, sprawdźcie koniecznie wersję na ostroz papryczką chili. Świetnie rozgrzeje was w chłodniejsze dni. Być może też zainteresuje was wersja roślinna tej klasycznej zupy — jest nadzwyczaj smaczna i aromatyczna.

Rosół Tomasza Strzelczyka jest świetny.png
canva/FoodieMedia

Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA