Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale TikTok @ro_slinka_cieknie

Włączyła kamerę i pokazała, jak obiera czosnek. Nie ma szybszego sposobu

1 Marca 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Czy da się obrać czosnek w kilka sekund? Z nami wszystko jest możliwe. Nie potrzebujesz w tym celu żadnych wymyślnych urządzeń ani specyfików. Całej sztuki dokonasz siłą własnych rąk.

 

Obieranie czosnku jeszcze nigdy nie było takie proste

Obranie całej główki czosnku potrafi być uciążliwym zajęciem. Zajmuje dużo czasu a na domiar złego męczy dłonie i palce. Metoda podpatrzona na kanale TikTok @ro_slinka_cieknie rozwiąże ten problem raz na zawsze, a Ty zachowasz energie na inne kuchenne czynności.

smażenie kotletów mielonych

Zapomnij o zwykłych mielonych. 100 razy lepsze kotlety zrobisz nawet bez mięsa

CZYTAJ DALEJ

Jak najlepiej obrać czosnek?

Do prezentowanej przez nas metody obierania czosnku nie są potrzebne żadne urządzenia. Obejdziesz się nawet bez użycia noża. Sposób jest absolutnie bezpieczny, a przy tym zachwyca skutecznością. Poradzi z nim sobie nawet dziecko.

Ząbek czosnku przeznaczony do obrania wydobądź z główki. Następnie połóż go na płaskiej powierzchni. Idealnie nada się do tego deska do krojenia lub po prostu czysty kuchenny blat.

Ząbek nakryj płaską dłonią. Połóż na niej drugą dłoń i mocno dociśnij całość. Czosnek ulegnie zgnieceniu, dzięki czemu łupina z łatwością od niego odejdzie. Czynność powtórz z taką ilością ząbków czosnku, jakiej wymaga Twój przepis.

Jakie są jeszcze skuteczne i proste metody obierania czosnku?

Powyżej opisaliśmy najłatwiejszy sposób obierania czosnku. Nie jest on jednak jedyny. Mając pod ręką proste kuchenne wyposażenie możesz obrać czosnek nawet w większej ilości.

Opisaliśmy już, jak skuteczne jest zgniatanie czosnku celem jego obrania. Jeśli nie chcesz, nie musisz używać w tym celu własnych dłoni. Równie skuteczne będzie zgniecenie ząbka płaską częścią noża. Idealnie nada się do tego taki o szerokim ostrzu, na przykład nóż szefa kuchni.

Jeśli masz do dyspozycji kuchenkę mikrofalową, następna metoda skierowana jest właśnie do Ciebie. Ząbki czosnku umieść na talerzu i wstaw do urządzenia. Nastaw grzanie na 10 sekund, a następnie ostrożnie wyjmij gorący czosnek. Łupina bez trudu odejdzie od pozostałej części warzywa.

Nawet najlepsze triki mogą polec w obliczu dużej ilości czosnku do obrania. Z pomocą przyjdzie wtedy ten opatentowany przez szefów kuchni. Ząbki umieść w dużym zakręcanym słoiku i mocno potrząsaj nim przez kilkanaście sekund. Pod wpływem wytworzonego w ten sposób tarcia pozbędziesz się z warzywa łupinek. Nawet nie zgadniesz, do czego mogą Ci się przydać łupiny z czosnku . Obrane ząbki wykorzystasz w tym pysznym przepisie .

Źródło: TikTok @ro_slinka_cieknie

Tanie mięso w Biedronce

Jeszcze tylko dziś mięso w Biedronce za ułamek ceny. Warto się pospieszyć

CZYTAJ DALEJ
Rosół Tomasza Strzelczyka

Strzelczyk dorzuca do rosołu 2 zaskakujące przyprawy. Wywar powala smakiem

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >

Porady

Wspaniałe wieści dla grzybiarzy. Niektórzy czekali na to cały rok
Czytaj więcej >

Porady

Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie
Czytaj więcej >

Porady

Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos
Czytaj więcej >

Porady

Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Jej zalety odbierają mowę
Czytaj więcej >

Porady

Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ten błąd przy kiszeniu ogórków może dużo kosztować. Szybko pojawi się na nich pleśń
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy trzeba rozbijać karkówkę na grilla? Zdania są podzielone, ale tylko jedni mają rację
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polskie truskawki uchodzą za najlepsze na świecie. Bosacka wyjaśniła dlaczego
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dlaczego mistrzowie kuchni dorzucają kapustę do rosołu? Powód jest oczywisty
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ten błąd przy kiszeniu ogórków może dużo kosztować. Szybko pojawi się na nich pleśń
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy trzeba rozbijać karkówkę na grilla? Zdania są podzielone, ale tylko jedni mają rację
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polskie truskawki uchodzą za najlepsze na świecie. Bosacka wyjaśniła dlaczego
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dlaczego mistrzowie kuchni dorzucają kapustę do rosołu? Powód jest oczywisty
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >