Podsmażam proste składniki i dokładam jajka. Ten przepis to mistrzostwo świata
Oto przepis na dość nietypową potrawę: jajka zapieczone z duszonymi warzywami. Nie brzmi dziwnie, ale jej wykonanie jest naprawdę oryginalne. Tak też prezentuje się po przygotowaniu.
Obiad z jajek
Taka potrawa na gorąco sprawdzi się jako obiad, ale równie dobrze można podać ją na śniadanie. Jest bardzo sycąca, a gorący, ciągnący się ser wygląda apetycznie. Nie jest za to trudna w przygotowaniu.
Taki obiad z jajek jest też doskonały w sytuacji, która zdarza się przecież w domach: nadmiaru ugotowanych jajek. Duszone warzywa to dobry sposób, by wykorzystać produkty z porządkowanej lodówki. Obróbka na patelni ukrywa ich niedoskonałości i niezbyt apetyczny wiek.
Jajka na twardo na patelni
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Potrawa z taka świetnie smakuje na pikantnie, ale ostre składniki można pominąć, jeśli mają ją jeść osoby mniej tolerujące takie smaki.
Składniki
- 5 jajek
- 1 czerwona papryka
- 1 chili
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 80 g startej mozzarelli
- 200 ml mleka
- 50 g mąki
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz, zioła prowansalskie
- Masło klarowane do smażenia
Zapiekanka na obiad z jajkiem
4 jajka gotujemy na twardo i studzimy. Paprykę, pomidora i cebulę kroimy w drobną kostkę, a chili w plasterki.
Na patelni nadającej się do piekarnika rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy warzywa i podsmażamy, dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Dodajemy połowę posiekanej natki pietruszki.
Warzywa podlewamy trzema łyżkami wody i dusimy pod przykryciem przez 2-3 minuty . W misce mieszamy mąkę, mleko i pozostałe jajko. Wylewamy rzadkie ciasto na patelnię, przykrywamy i dusimy przez minutę.
Obrane jajka na twardo kroimy na połówki. Układamy je na warzywach i posypujemy startym serem. Potrawę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , aż całość się zetnie, a ser stanie rumiany. Po wyjęciu posypujemy pozostałą natką pietruszki.
Wypróbuj też przepisy na ruskie naleśniki i pieczony rosół .