Weź żółtka jaj i ułóż je w soli. Nagroda Nobla za ten patent to mało
Dziś pokażę ci sposób na coś naprawdę wyjątkowego. Istnieje bowiem duża szansa, że tego sposobu na jajka jeszcze nie widziałaś. Wymaga nieco cierpliwości, za to minimalnej ilości pracy i składników. Warto mieć ten specjał w swojej kuchni, bo bosko podkręca całe mnóstwo dań.
Żółtka jajek inaczej
Jajka to w naszej kuchni niemal obowiązkowy składnik. Używamy ich do ciast, deserów, ale także wielu dań wytrawnych. Właśnie wszelkie słone potrawy wiele zyskają na tym, co tu dziś poznasz. Koniecznie czytaj dalej, by poznać szczegóły.
Czy słyszałaś kiedyś o peklowanych jajkach, a właściwie ich żółtkach? Jeśli nie, to za chwilę zdziwisz się, że coś tak genialnego możesz zrobić w prosty sposób we własnym domu. Takie żółtka jaj wykorzystasz potem do rozmaitych potraw, jak jajecznica czy makaron. Poniżej w kilku krokach zdradzam, jak je przygotować.
Łączę kilka składników i mam ciepłą kolację. Ten przepis jest genialny w swojej prostocieSposób na peklowane żółtka jaj
Peklowanie żółtek to żaden nowy wynalazek. Ta metoda stosowana jest od at. Do tej pory pozostawała słodką tajemnicą zawodowych kucharzy, jednak teraz każdy może ją stosować. Proces peklowania możesz też obejrzeć na kanale Ethan Chlebowski w serwisie YouTube, skąd pochodzą niektóre użyte tu zdjęcia.
Składniki:
- 4 żółtka jajek
- 200 g soli
- 100 g cukru
- duża szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie
Jak zrobić peklowane żółtka jajek krok po kroku
Aby zrobić peklowane żółtka jaj, przygotuj szklaną miskę. Wsyp do niej sól, dodaj cukier oraz opcjonalnie pieprz. Składniki wymieszaj.
Powierzchnię powstałej mieszanki wyrównaj. Następnie zrób w niej 4 niewielkie zagłębienia. W każdy z nich wbij 1 żółtko jajka.
Żółtka przysyp z wierzchu mieszanką przypraw, aby były całkowicie przykryte. Naczynie przykryj i odstaw do lodówki na ok. 5-6 dni. Po upływie tego czasu wyjmij żółtka z przypraw, opłucz delikatnie pod bieżącą zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Piekarnik rozgrzej do 80 stopni. Ułóż żółtka na kratce do pieczenia i susz w piekarniku przez ok. 1 godzinę. Na koniec odstaw do ostygnięcia.
Peklowane żółtka jaj pasują do zup, makaronów, sałatek, a nawet kanapek. Przed dodaniem do potrawy należy zetrzeć je na drobnych oczkach tarki. Zapas żółtek przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce do 4 tygodni. Smacznego.
Sprawdź niezawodny sposób na przechowywanie marchewki oraz przypomnij sobie deser z dawnych lat.