Pokrój cukinię, dodaj mielone i wlej tę mieszankę. Taki letni obiad to mistrzostwo świata
Oto niezwykle łatwy przepis na szybki obiad z cukinią w roli głównej. Po połączeniu z mięsem mielonym i sosem śmietanowym wychodzi ciekawa w formie i smakowita w treści zapiekanka. To świetne danie, które dobrze odgrzewa się w mikrofalówce, więc można przyrządzić je z lekkim zapasem.
Obiad z cukinii
Od typowej zapiekanki odróżnia to danie przede wszystkim sposób ułożenia składników. Nie jest to jednak zapiekanka typu „co wyjdzie z lodówki” – przygotowujemy ją z mielonego mięsa z ryżem . Ta gołąbkowa inspiracja sprawia, że w jednej potrawie zamknięte mamy białko z mięsa, warzywa i węglowodany. A zatem – kompletny obiad .
Warto często pamiętać o tym, jak dobrą podstawą ciekawych dań jest cukinia . Jest dostępna w sklepach praktycznie przez cały rok. Doskonale nadaje się do pieczenia, wzbogaca smażone dania, duszone potrawki i gotowane zupy. A do tego świetnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego , włącznie z tym, że zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów w tej części organizmu.
Zapiekanka z cukinii
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Warto eksperymentować z zalewą do takiej zapiekanki, a nawet pokusić się o przyrządzenie do niej sosu beszamelowego.
Składniki
- 4 cukinie
- ½ kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub wołowego
- 300 g śmietany
- 80 g ryżu
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek pietruszki
- 1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego
- Opcjonalnie: 1 łyżeczka koncentratu paprykowego
- Wędzona papryka
- Kmin rzymski
- 120 g startej mozzarelli
- Sól, pieprz
Obiad z zapiekanki, ale inaczej
Ryż gotujemy w osolonej wodzie o dwie minuty krócej niż zaleca producent. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie kroimy cukinię na plastry o grubości ok. 1 centymetra i siekamy cebulę.
W misce mieszamy mięso z ostudzonym ryżem i cebulą. Przyprawiamy wędzoną papryką, kminem rzymskim i posiekaną natką pietruszki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wyrabiamy na jednolitą mięsną masę.
Wysmarowujemy oliwą naczynie żaroodporne. Plastry cukinii przekładamy mięsem mielonym . Warstwa mięsa powinna mieć zbliżoną grubość jak cukinia. Rzędy cukinii i mięsa układamy wzdłuż w naczyniu.
W misce mieszamy śmietanę z koncentratem pomidorowym i paprykowym, dodajemy 100 ml wody (można też użyć bulionu), sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Sosem zalewamy faszerowaną cukinię. Przyprawiamy startym serem. Danie pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni .
Wypróbuj też sposoby na zawsze miękkie mięso na kotlety mielone i łatwe czyszczenie kurek .