Smakosze.pl Przepisy Pokrój cukinię, dodaj mielone i wlej tę mieszankę. Taki letni obiad to mistrzostwo świata
fot. youtube.com/smacznytv

Pokrój cukinię, dodaj mielone i wlej tę mieszankę. Taki letni obiad to mistrzostwo świata

17 lipca 2024

Oto niezwykle łatwy przepis na szybki obiad z cukinią w roli głównej. Po połączeniu z mięsem mielonym i sosem śmietanowym wychodzi ciekawa w formie i smakowita w treści zapiekanka. To świetne danie, które dobrze odgrzewa się w mikrofalówce, więc można przyrządzić je z lekkim zapasem.

Obiad z cukinii

Od typowej zapiekanki odróżnia to danie przede wszystkim sposób ułożenia składników. Nie jest to jednak zapiekanka typu „co wyjdzie z lodówki” – przygotowujemy ją z mielonego mięsa z ryżem . Ta gołąbkowa inspiracja sprawia, że w jednej potrawie zamknięte mamy białko z mięsa, warzywa i węglowodany. A zatem – kompletny obiad .

Warto często pamiętać o tym, jak dobrą podstawą ciekawych dań jest cukinia . Jest dostępna w sklepach praktycznie przez cały rok. Doskonale nadaje się do pieczenia, wzbogaca smażone dania, duszone potrawki i gotowane zupy. A do tego świetnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego , włącznie z tym, że zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów w tej części organizmu.

zalewa do zapiekanki
fot. youtube.com/smacznytv
Bosacka pokazała jak czyścić kurki. Internauci zachwyceni: "rewelacyjny sposób"

Zapiekanka z cukinii

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Warto eksperymentować z zalewą do takiej zapiekanki, a nawet pokusić się o przyrządzenie do niej sosu beszamelowego.

Składniki

  • 4 cukinie
  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub wołowego
  • 300 g śmietany
  • 80 g ryżu
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • 1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • Opcjonalnie: 1 łyżeczka koncentratu paprykowego
  • Wędzona papryka
  • Kmin rzymski
  • 120 g startej mozzarelli
  • Sól, pieprz

Obiad z zapiekanki, ale inaczej

Ryż gotujemy w osolonej wodzie o dwie minuty krócej niż zaleca producent. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie kroimy cukinię na plastry o grubości ok. 1 centymetra i siekamy cebulę.

W misce mieszamy mięso z ostudzonym ryżem i cebulą. Przyprawiamy wędzoną papryką, kminem rzymskim i posiekaną natką pietruszki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wyrabiamy na jednolitą mięsną masę.

Wysmarowujemy oliwą naczynie żaroodporne. Plastry cukinii przekładamy mięsem mielonym . Warstwa mięsa powinna mieć zbliżoną grubość jak cukinia. Rzędy cukinii i mięsa układamy wzdłuż w naczyniu.

W misce mieszamy śmietanę z koncentratem pomidorowym i paprykowym, dodajemy 100 ml wody (można też użyć bulionu), sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Sosem zalewamy faszerowaną cukinię. Przyprawiamy startym serem. Danie pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni .

Wypróbuj też sposoby na zawsze miękkie mięso na kotlety mielone i łatwe czyszczenie kurek .

gotowa zapiekanka
fot. youtube.com/smacznytv
Żadne ruskie, żadne z owocami. W moim domu hitem są pierogi meksykańskie
Moja babcia robiła najlepszy sernik z wiaderka. Sekretem jest dobrze znany składnik z PRL-u
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy