Smakosze.pl Przepisy Pokrój cukinię na plastry i obtocz w tej panierce. Przy tym kotlety mogą się schować
Fot. YouTube/PROSTE I SMACZNE jedzenie

Pokrój cukinię na plastry i obtocz w tej panierce. Przy tym kotlety mogą się schować

29 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zainspiruj się i zamiast kotletów na obiad podaj coś zupełnie innego. Cukinia to świetna propozycja na lekkie danie. Przepis jest banalnie łatwy, a smak tego warzywa podbije podniebienia wszystkich domowników. Zrób i przekonaj się sama.

Doskonała cukinia na obiad

Cukinia to warzywo, z którego można przygotować naprawdę wiele. Nie tylko sałatkę, ale też przetwory i jak się okazuje, można przygotować także obiad. Danie jakie zrobisz z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu, wprawi w zdumienie niejednego smakosza.

Choć przypomina panierowanego kotleta, nie zawiera ani grama mięsa. To cukinia w bułce tartej, która smakuje wybornie. Prośby o dokładki są pewne. Każdy powinien tego spróbować.

krojenie cuk.jpg
Fot. YouTube/PROSTE I SMACZNE jedzenie
Uformuj mięso mielone i ułóż na nim jajka. Moja rodzina prosi mnie o to danie w każdy weekend

Cukinia to nie wszystko

Podstawowym składnikiem jest oczywiście cukinia. Aby smakowała doskonale, potrzebne są także inne produkty. Nie ma ich zbyt wiele, ale są niezbędne do przygotowania obiadu. Umieszczono ją na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie, a następnie przyrządź cukinię według przepisu. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału PROSTE I SMACZNE jedzenie , który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 4 jajka
  • 50 g żółtego sera w kostce
  • 100 g bułki tartej
  • 70 g mąki
  • suszona pietruszka
  • pieprz
  • sól

Cukinia w bułce tartej - przepis

Cukinie dokładnie umyj, a następnie odetnij ich końcówki. Warzywo pokrój wzdłuż na plastry o grubości około 1 centymetra. Pokrojoną cukinię przypraw solą. Do szerokiego naczynia wbij jajka, wsyp suszoną pietruszkę, pieprz oraz sól. Wymieszaj składniki. Dodaj starty na dużych oczkach tarki ser i wsyp go do jajek. Ponownie wymieszaj całość.

Bułkę tartą wymieszaj razem z mąką. Obtocz w niej plastry cukinii, a następnie zanurz je w jajku i serze. Na patelni rozgrzej olej i ułóż na nim warzywo. Cukinię smaż z dwóch stron, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Gotowe podawaj na obiad. Sprawdź, co Biedronka przygotowała dla klientów oraz dowiedz się, jak właściwie jeść gofra .

cu ki nia.jpg
Fot. YouTube/PROSTE I SMACZNE jedzenie
Rozkoszny pokazał przepis na najlepszy sernik świata. Jedna porada jest bezcenna, mało kto o tym wie
Dosyp 2 łyżki do ciasta na kluski śląskie. Wyjdą mięciutkie i delikatne
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy