Smakosze.pl Przepisy Pokrój pomarańcze i ułóż na cieście francuskim. Ten deser zrobisz dosłownie w chwilę
YouTube/@Dolci Veloci 89

Pokrój pomarańcze i ułóż na cieście francuskim. Ten deser zrobisz dosłownie w chwilę

1 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ten niezwykle prosty i smakowity deser zrobisz w pół godziny. Wystarczy kilka tanich składników. Ten deser zachwyci każdego smakosza. Raz spróbujesz i na pewno zrobisz go ponownie.

Ciasto francuskie znowu w akcji

Ciasto francuskie to już właściwie klasyk. Przepisów i zastosowań tego produktu nie sposób zliczyć. Tym razem pokażę ci jak zrobić z niego jeden z moich ulubionych deserów. Jego przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu.

Deser w takiej odsłonie zasmakuje każdemu. Możesz śmiało zaprosić na niego koleżanki, które z pewnością docenią tego typu łakocie. Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania tego deseru? Lista jest zaskakująco krótka!

ciasto francuskie.jpg
Canva/@SGAPhoto
Nie wyrzucaj skorupek jajek. Te rośliny je uwielbiają
Żaden żurek, żaden biały barszcz. Co roku na Wielkanoc robię taką zupę, to hit na świątecznym stole

Oprócz pomarańczy nie zapomnij o tym

Oprócz pomarańczy w tym przepisie najważniejsze jest ciasto francuskie. Obok nich w przepisie wykorzystasz tylko kilka dodatków. Oczywiście możesz ten deser wzbogacić również o coś innego. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Dolci Veloci 89, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 2 pomarańcze
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • cukier

Przepis na deser z pomarańczy

Zacznij od obrania pomarańczy ze skóry. Pokrój je plastry o grubości około 5 milimetrów . Wytnij z nich środek, w którym znajdują się pestki.

Następnie rozwiń rolkę ciasta francuskiego. Plastry pomarańczy ułóż na połowie ciasta w odstępach . Z drugiej połowy wytnij paski o grubości 1 centymetra . Możesz użyć do tego noża do pizzy.

Wokół ułożonych pomarańczy wytnij okręgi, zostawiając 1 centymetrowy margines . Wycięte wcześniej paski ułóż na pomarańczach, jak na zdjęciu poniżej. Ciasteczka posyp cukrem, a w ich środek włóż kawałki pokruszonej gorzkiej czekolady.

Tak przygotowane ciasteczka ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut . Podawaj dopiero kiedy ostygną. Sprawdź, jak zrobić wyśmienity schab ze śliwką oraz poznaj nowy przepis na bezmięsne danie obiadowe .

pomarańcze.jpg
YouTube/@Dolci Veloci 89
To moje ulubione ciastka, są pyszne i zawsze się udają. Nie uwierzysz, z czego są zrobione
To najlepszy przepis na pierogi ruskie. Sekret tkwi w farszu, mało kto pamięta o tym dodatku
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy