Taki nietypowy schab ze śliwką podam na Wielkanoc. Prezentuje się obłędnie, a jest banalny w przygotowaniu
Schab ze śliwką to doskonały wybór na Wielkanoc. Jednak ja przyrządzę go w inny niż zazwyczaj sposób i z wyrazistymi dodatkami. To okazałe danie będzie ozdobą wielkanocnego stołu i zachwyci smakiem moich gości.
Schab ze śliwką i z czymś jeszcze
W tym roku na Wielkanoc podam schab ze śliwką. Wielu smakoszy zapewne też go przyrządzi na święta. Jednak ja zrobię go w nieco inny sposób, niż się przyjęło. Zamiast wkładać śliwki do środka, ponacinam mięso od góry, to dużo wygodniejsze.
Oprócz suszonych śliwek dodam też suszone pomidory. Ten sposób przygotowania mięsa zapewnia pyszny smak i wyjątkową soczystość. Danie będzie w sam raz na wielkanocny obiad. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Zdrowe i smaczne przepisy. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.
Polacy wciąż ją jedzą, a to jedna z najbardziej niezdrowych ryb. Jej mięso wywołuje zatrucia i alergie Śmiertelne zatrucie galaretą z targowiska. Szokujące odkrycie prokuraturyJak zrobić schab ze śliwką i suszonymi pomidorami?
Składniki:
- ¾ kg schabu
- ¼ kg śliwek suszonych
- 1 szklanka suszonych pomidorów
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- szczypta mielonej papryczki chili
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- sól
- pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego
- sok z cytryny
Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia schabu na plastry i ułożenia go w misce. W drugi naczyniu przygotuj marynatę do mięsa. Wlej, olej, dodaj musztardę francuską, sos sojowy i sok z cytryny. Wsyp sól, pieprz, mieloną papryczkę chili i imbir. Składniki dokładnie wymieszaj.
Marynatą zalej mięso w drugiej misce. Przykryj folią spożywczą i odstaw. W tym czasie zalej suszone śliwki gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Pokrój suszone pomidory w paski i przygotuj naczynie żaroodporne. Wyłóż je folią aluminiową i papierem do pieczenia. Przełóż do niego mięso i ułóż między plastrami śliwki suszone i pomidory.
Potrawa najlepsza na świąteczny obiad
Schab ze śliwkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Po upływie tego czasu danie od razu możesz podawać. Schab jest soczysty, mięciutki, a dodatek suszonych śliwek sprawiają, że smakuje rewelacyjnie. Danie po prostu rozpływa się w ustach, a do tego efektowanie prezentuje się na stole.
Będzie idealną potrawą na wielkanocny obiad. Polecam każdemu smakoszowi ten prosty przepis na wyśmienite danie. Zrób je, a zachwytów nad nim nie będzie końca. Pisaliśmy o groźnie wyglądającym grzybie, który zaczął się pojawiać w polskich lasach. Podawaliśmy też przepis na chlebki z jajkiem do święconki.
Źródło: YouTube/@ZDROWEiSMACZNEprzepisy
Zdjęcia: screen YouTube/@ZDROWEiSMACZNEprzepisy