Pokrój pora i dodaj ten owoc. Surówka będzie lepsza niż z restauracji
Zrób surówkę z pora i gruszki do obiadu, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy. Gruszka rewelacyjnie łączy się z pikantnym warzywem. Surówka jest wyraźna w smaku, lekko słodka i pasuje do każdego dania głównego.
Uniwersalna surówka z pora z pysznym dodatkiem
Surówkę z pora przygotujemy na wiele różnych sposobów. Mało kto wie jednak, że można dodać do niej gruszkę. Owoc podkreśla smak całej potrawy i sprawia, że surówka jest jeszcze lepsza. Połączenie pora, marchewki i gruszki zachwyci każdego.
Surówka z pora jest uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Podamy ją z pieczonym, duszonym, smażonym mięsem, rybami i daniami przygotowanymi z warzyw. Do surówki dodajemy majonez i jogurt naturalny w proporcji 1:1. W ten sposób uzyskamy najlepszy smak.
Por, zwłaszcza młody, jest dość ostrym warzywem. Wystarczy jednak, że po pokrojeniu przelejemy go wrzątkiem, a będzie o wiele łagodniejszy. Surówka z pora nie będzie pikantna. Będzie delikatna i lekko słodka, ale jednocześnie wyraźna.
Przepis na szybką surówkę do obiadu
Składniki:
- biała część pora
- mała marchewka
- duża gruszka
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- szczypta cukru
- sok z cytryny
Surówka z pora i gruszki urozmaici każde danie
Posiekaj por i przełóż na durszlak, następnie przelej wrzątkiem i odstaw. Marchewkę zetrzyj na tarce, pokrój drobno gruszkę. Wszystkie przygotowane składniki przełóż do miski. Oprósz cukrem, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
Do surówki dodaj majonez i jogurt. Ponownie wymieszaj całość i dopraw do smaku solą i pieprzem. Surówka jest gotowa. Będzie pysznym dodatkiem do pieczonego mięsa i innych potraw.
Przygotuj również surówkę z pora z jabłkiem , jest równie smaczna. Z pora ugotujesz przepyszną i pożywną zupę- w tym artykule poznasz przepis na krem z pora. Zrobisz ją w pół godziny.