Smakosze.pl Przepisy Pokrój pora i dodaj ten owoc. Surówka będzie lepsza niż z restauracji
canva/Socha

Pokrój pora i dodaj ten owoc. Surówka będzie lepsza niż z restauracji

21 marca 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zrób surówkę z pora i gruszki do obiadu, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy. Gruszka rewelacyjnie łączy się z pikantnym warzywem. Surówka jest wyraźna w smaku, lekko słodka i pasuje do każdego dania głównego.

Uniwersalna surówka z pora z pysznym dodatkiem

Surówkę z pora przygotujemy na wiele różnych sposobów. Mało kto wie jednak, że można dodać do niej gruszkę. Owoc podkreśla smak całej potrawy i sprawia, że surówka jest jeszcze lepsza. Połączenie pora, marchewki i gruszki zachwyci każdego.

Surówka z pora jest uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Podamy ją z pieczonym, duszonym, smażonym mięsem, rybami i daniami przygotowanymi z warzyw. Do surówki dodajemy majonez i jogurt naturalny w proporcji 1:1. W ten sposób uzyskamy najlepszy smak.

Por, zwłaszcza młody, jest dość ostrym warzywem. Wystarczy jednak, że po pokrojeniu przelejemy go wrzątkiem, a będzie o wiele łagodniejszy. Surówka z pora nie będzie pikantna. Będzie delikatna i lekko słodka, ale jednocześnie wyraźna.

W Biedronce po prostu oszaleli. Masło i szynka w cenach jak z 2020 roku

Przepis na szybką surówkę do obiadu

Składniki:

  • biała część pora
  • mała marchewka
  • duża gruszka
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • sok z cytryny

Surówka z pora i gruszki urozmaici każde danie

Posiekaj por i przełóż na durszlak, następnie przelej wrzątkiem i odstaw. Marchewkę zetrzyj na tarce, pokrój drobno gruszkę. Wszystkie przygotowane składniki przełóż do miski. Oprósz cukrem, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.

Do surówki dodaj majonez i jogurt. Ponownie wymieszaj całość i dopraw do smaku solą i pieprzem. Surówka jest gotowa. Będzie pysznym dodatkiem do pieczonego mięsa i innych potraw.

Przygotuj również surówkę z pora z jabłkiem , jest równie smaczna. Z pora ugotujesz przepyszną i pożywną zupę- w tym artykule poznasz przepis na krem z pora. Zrobisz ją w pół godziny.

surówka z pora.jpg
canva/arfo

Puszysty sernik z mlekiem i olejem. Lepszego w życiu nie jadłeś
Najlepsze kucharki wrzucają do rosołu ten składnik. Wychodzi nadzwyczaj złocisty
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy