Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o rosole. Elegancką zupę-krem z pora zrobisz w pół godziny
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 26.12.2022 09:48

Zapomnij o rosole. Elegancką zupę-krem z pora zrobisz w pół godziny

zupa-krem z pora
Canva / pixelshot

Przygotowanie eleganckiej potrawy nie musi oznaczać spędzenia całego dnia w kuchni. Apetyczną i wykwintną zupę-krem z pora przygotujesz nawet w 30 minut. Dzięki temu danie stanowi poważną konkurencję dla bardziej wymagających zup. Daj temu przepisowi szansę, a z pewnością się nie zawiedziesz.

Zupę-krem z pora łatwo przygotujesz z zaledwie kilku składników. Najprawdopodobniej większość z nich masz już w swojej kuchni. Do przyrządzenia tej potrawy przyda się również esencjonalny bulion. Warzywny czy mięsny - każdy sprawdzi się wyśmienicie.

Przepis na zaskakującą zupę-krem z pora

Składniki:

  • 4 łyżki masła

  • 2 pory

  • 1 cebula

  • 4 średniej wielkości ziemniaki

  • 3 szklanki bulionu

  • 1 łyżka oliwy

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

Elegancka zupa-krem z pora krok po kroku

Przygotuj warzywa do zupy-krem z pora. Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pory oczyść z zewnętrznych liści, pokrój je w plasterki.

W dużym garnku rozgrzej masło. Na tłuszcz wrzuć cebulę, ziemniaki oraz pora. Podsmażaj całość do momentu, aż warzywa nieco zmiękną. Potrawę mieszaj od czasu do czasu.

Podsmażone składniki na zupę-krem z pora zalej gorącym bulionem. Doprowadź zawartość garnka do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj warzywa pod przykryciem, aż będą miękkie.

Zupę-krem z pora i ziemniaków zblenduj na gładki krem. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Dodaj oliwę, zupa doskonale smakuje podana z grzankami. Ekspresowa zupa czosnkowa syci i rozgrzewa. Serowa zupa z mięsem mielonym zaspokoi nawet największy apetyt.

Canva / HandmadePictures
Canva / HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: