Zapomnij o rosole. Elegancką zupę-krem z pora zrobisz w pół godziny
Przygotowanie eleganckiej potrawy nie musi oznaczać spędzenia całego dnia w kuchni. Apetyczną i wykwintną zupę-krem z pora przygotujesz nawet w 30 minut. Dzięki temu danie stanowi poważną konkurencję dla bardziej wymagających zup. Daj temu przepisowi szansę, a z pewnością się nie zawiedziesz.
Zupę-krem z pora łatwo przygotujesz z zaledwie kilku składników. Najprawdopodobniej większość z nich masz już w swojej kuchni. Do przyrządzenia tej potrawy przyda się również esencjonalny bulion. Warzywny czy mięsny - każdy sprawdzi się wyśmienicie.
Przepis na zaskakującą zupę-krem z pora
Składniki:
4 łyżki masła
2 pory
1 cebula
4 średniej wielkości ziemniaki
3 szklanki bulionu
1 łyżka oliwy
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Elegancka zupa-krem z pora krok po kroku
Przygotuj warzywa do zupy-krem z pora. Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pory oczyść z zewnętrznych liści, pokrój je w plasterki.
W dużym garnku rozgrzej masło. Na tłuszcz wrzuć cebulę, ziemniaki oraz pora. Podsmażaj całość do momentu, aż warzywa nieco zmiękną. Potrawę mieszaj od czasu do czasu.
Podsmażone składniki na zupę-krem z pora zalej gorącym bulionem. Doprowadź zawartość garnka do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj warzywa pod przykryciem, aż będą miękkie.
Zupę-krem z pora i ziemniaków zblenduj na gładki krem. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Dodaj oliwę, zupa doskonale smakuje podana z grzankami. Ekspresowa zupa czosnkowa syci i rozgrzewa. Serowa zupa z mięsem mielonym zaspokoi nawet największy apetyt.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Polędwiczka a la Wellington według Ewy Wachowicz. Efektowne danie na świąteczny stół
Świąteczna sałatka z burakiem. Smaczna i efektowna, będzie prawdziwą ozdobą stołu
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama