Najprostsza na świecie surówka z pora. Ideał do obiadu
Surówka z pora i jabłka jest prostym, lekko słodkim i wyrazistym dodatkiem do obiadu. Pasuje do wielu dań, a spodoba się zwłaszcza amatorom nieco ostrzejszych smakołyków. Jej przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku. Koniecznie spróbujcie.
Pełna charakteru surówka jest obowiązkowym elementem drugiego dania. Proste połączenie pora i jabłka po dodaniu delikatnego sosu majonezowego nabierze smaku i stanie się przyjemnie świeże w odbiorze. Warto dać mu szansę.
Przepis na wyborną surówkę z pora
Składniki:
1 średni por
4 słodkie jabłka
4 łyżki bezjajecznego majonezu
8 łyżek jogurtu naturalnego lub sojowego odpowiednika
1 łyżeczka soku z cytryny lub pół łyżeczki octu jabłkowego
mleko lub napój sojowy (opcjonalnie)
szczypiorek do posypania (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przygotować surówkę z pora? Pełen charakteru rarytas powstanie w kilka chwil
W misce umieszczamy sok z cytryny. Jabłka myjemy i obieramy. Ścieramy je do przygotowanego naczynia, po czym uzyskany mus starannie łączymy z kwaśnym płynem. Dzięki temu owoc zachowa swój ładny kolor.
Pora starannie płuczemy, by pozbyć się zanieczyszczeń. Kroimy go w półtalarki i dodajemy do jabłka. Mieszamy. W dużym kubku łączymy ze sobą jogurt naturalny oraz majonez. Doprawiamy je solą i pieprzem.
Jeżeli mieszanka jest bardzo gęsta, możemy wlać trochę mleka. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję sosu, dodajemy go do miski z surówką i ponownie mieszamy składniki. Całość posypujemy szczypiorkiem, jeśli mamy na to ochotę. Podajemy od razu po przyrządzeniu.
Po inne przepisy na przysmaki z porem w roli głównej zajrzyjcie na naszą stronę. Szczególnie polecamy pyszną francuską zupę krem. Sprawdźcie też koniecznie pomysły na wykorzystanie liści tego warzywa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najdelikatniejsze żeberka w miodzie, mięso samo odchodzi od kości. Sekretem jest rękaw do pieczenia
Niepotrzebna czynność i wątróbka wyjdzie twarda jak podeszwa. Unikaj jej jak ognia