Smakosze.pl Przepisy Pokrój śliwki, ułóż na cieście francuskim i włóż do piekarnika. Taki deser robię zawsze we wrześniu
fot. youtube.com/blatterteigrezepte

Pokrój śliwki, ułóż na cieście francuskim i włóż do piekarnika. Taki deser robię zawsze we wrześniu

2 września 2024

Przywykliśmy do tego, że desery z ciasta francuskiego są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ten jednak już naprawdę przesadza. Wystarczy dosłownie pięć ruchów ręką, by przygotować owocową przekąskę do popołudniowej kawy.

Ciasto francuskie i śliwki

Śliwki to jeden z gatunków owoców, którymi żegnamy lato. Oczywiście niektóre odmiany zostaną z nami na dłużej, a nawet przezimują. Jednak choćby prawdziwe polskie węgierki warto łapać w szczycie ich sezonu.

Łapać zaś można z przepisami takimi jak ten. Wystarczy pokroić owoce na ćwiartki i ułożyć na arkuszu ciasta francuskiego, a następnie wstawić do piekarnika, by otrzymać efektowny deser.

spód ciasta
fot. youtube.com/blatterteigrezepte
Mało kto robi dżem z tych owoców. Jest idealny do ciast, racuchów i naleśników

Deser ze śliwkami

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Przepisy na ciasto francuskie. W przedstawionej tam wersji śliwki podsypane są kaszą manną, by wchłonęła nadmiar wilgoci z owoców . Z braku kaszki można obtoczyć je w mące ziemniaczanej przed pieczeniem.

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • ⅓ kg śliwek
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko jaja

Śliwki w cieście francuskim na deser

Ciasto francuskie rozpościeramy na blacie. Radełkiem odkrawamy z każdej strony pasek o szerokości ok. 2 cm. Smarujemy go żółtkiem jajka i przyklejamy do brzegu ciasta, tworząc ramkę. Tę od góry znów smarujemy żółtkiem.

Powierzchnię ciasta wysypujemy kaszą manną równą, cienką warstwą. Na kaszy układamy śliwki pokrojone na ćwiartki i wypestkowane. Zasypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem.

Deser pieczemy przez 25 minut w temperaturze 200 stopni . Po wyjęciu studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na kokosanki i ogórki kiszone bez dziur .

ciasto ze sliwkami
fot. youtube.com/blatterteigrezepte
Wrzuć banana do wrzątku, wsyp tę przyprawę i wypij przed snem. Zmiany przyjdą natychmiast
Nie marynuję papryki w occie, mam lepszy sposób. Przetwory nie mają sobie równych
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy