Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mało kto robi dżem z tych owoców. Jest idealny do ciast, racuchów i naleśników
Monika Dec
Monika Dec 02.09.2024 18:31

Mało kto robi dżem z tych owoców. Jest idealny do ciast, racuchów i naleśników

dżem z gruszek
fot.Shutterstock

Jesień wciąż sprzyja robieniu przetworów. O tej porze roku dojrzewają gruszki, które możemy przerobić na aromatyczny dżem. Będzie on idealny do ciast, naleśników, słodkich placuszków i racuchów. Dodatek uwielbianej przyprawy nadaje mu wyjątkowego aromatu.

Dżem z gruszek na zimę

Domowe dżemy są o wiele smaczniejsze niż sklepowe. W dodatku ich przygotowanie jest dość proste. Przetwory nie zawierają  też sztucznych dodatków. Jesienią zawsze robię dżem z gruszek. Jest on mniej popularny od tego z jabłek lub pigwy, a tak samo smaczny. Podaję go na słodko razem z naleśnikami, racuchami oraz bananowymi plackami lub na słono. Słodki mus świetnie komponuje się choćby z deską serów i długodojrzewającymi wędlinami. 

Od lat korzystam z tego przepisu na dżem z gruszek. Jego smak doskonale podkręca słodki dodatek cynamonu. 

gruszki.jpg
fot. Canva
Zetrzyj cukinię i wbij do niej jajka. Ten przepis zasługuje na jakąś nagrodę

Dżem z gruszek - lista składników

Do zrobienia dżemu z gruszek potrzebujemy:

  • kilogram gruszek
  • 1 cytrynę
  • 500 g cukru
  • 1 łyżkę mielonego cynamonu
  • 1 szklanka wody

Jak zrobić dżem z gruszek?

Obierz gruszki, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Umieść owoce w dużym garnku z grubym dnem. Wyciśnij sok z jednej cytryny i zalej nim pokrojone owoce. Odstaw je na 20 minut. W tym czasie zetrzyj skórkę cytryny. 

Wlej do owoców  szklankę wody, startą skórkę z cytryny, 500 g cukru i łyżkę cynamonu. Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki dżemu. Gotuj go przez 2 godziny, co kilka chwil go mieszając. Jeśli dżem nie będzie gęsty, wydłuż czas jego gotowania. Gotowy mus gruszkowy przelej do słoików, odwróć je do góry dnem. Dżem przechowuj w chłodnym, suchym miejscu.

Projekt bez nazwy (12).jpg