Smakosze.pl Przepisy Pokrój śliwki, wrzuć na patelnię i zalej tą masą. Ostatnio to moje ulubione ciasto
fot. YouTube/Leckere Wochentage

Pokrój śliwki, wrzuć na patelnię i zalej tą masą. Ostatnio to moje ulubione ciasto

20 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jakie ciasto przygotować na dzisiaj? Nie zastanawiaj się nad tym dłużej. Poznaj przepis i przygotuj deser ze śliwkami. Połączeni tego owocu z ciastem, nigdy nie przyniosło tak rewelacyjnych efektów. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak je przygotować.

Ciasto idealne na deser

Polacy kochają słodkie przekąski. Ich smak doceniamy szczególnie latem, kiedy ciasto można przygotować z sezonowych owoców. Obecnie trwa sezon na śliwki, a to dobra motywacja, aby poznać przepis na ciasto.

Szczególnie na to, ponieważ jego przygotowanie jest bajecznie łatwe, a smak nieziemski. Ciasto zachwyca już od pierwszego kęsa. Jest tylko jeszcze jedna sprawa. Będziesz musiała piec je znacznie częściej, bo rodzina ciągle będzie się o nie domagała. Przepis na deser znajdziesz w dalszej części artykułu.

masa na ciasto.jpg
fot. YouTube/Leckere Wochentage
Biedronka rozdaje mięso mielone za darmo. Wystarczy spełnić 1 warunek

Śliwki i kilka dodatków

Ciasto ma również zaletę w postaci tego, że do jego przygotowania nie potrzebujesz wielu składników. Smak nadają mu przede wszystkim odpowiednio przygotowanie śliwki, o tym, jak je zrobić, dowiesz się z przepisu. Oprócz owocu potrzebne są składniki na samą masę na ciasto. Składniki umieściliśmy na liście poniżej. Przygotuj je wszystkie i bierzmy się za przygotowanie. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Leckere Wochentage , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 5 dużych śliwek
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 50 g jogurtu greckiego
  • 7 g proszku do pieczenia
  • 150 mąki
  • 30 ml oleju
  • masło
  • cukier puder

Przepis na ciasto ze śliwkami

Do miski wbij jajko. Wsyp cukier i za pomocą trzepaczki utrzyj składniki. Dodaj jogurt grecki i za pomocą mieszania połącz składniki. Wsyp proszek do pieczenia oraz mąkę. Wlej olej i ponownie wymieszaj całość na jednolitą i gładką masę.

Śliwki dokładnie umyj, a następnie przekrój na pół. Pozbądź się z nich pestki i pokrój w paski o grubości pół centymetra. Na patelni rozpuść odrobinę masła. Dodaj śliwki i podsmaż je z każdej strony.

Gdy się zarumienią, rozłóż je na powierzchni patelni i zalej masą. Ciasto smaż pod przykryciem na średnim ogniu przez 15 minut. Po tym czasie obróć je i w ten sam sposób smaż je przez kolejne 15 minut. Przestudzone ciasto przyozdób cukrem pudrem i gotowe.

Sprawdź także, jaką szarlotkę przygotować oraz poznaj przepis na placki lepsze niż racuchy .

ciasto śliwki.jpg
fot. YouTube/Leckere Wochentage
Kroję pomidory, sypię przyprawy i wrzucam do piekarnika. To hit w moim domu
Babcia dodawała latem do babki ziemniaczanej. Danie z tym warzywem robię do dziś
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy