Pokrój śliwki, wrzuć na patelnię i zalej tą masą. Ostatnio to moje ulubione ciasto
Jakie ciasto przygotować na dzisiaj? Nie zastanawiaj się nad tym dłużej. Poznaj przepis i przygotuj deser ze śliwkami. Połączeni tego owocu z ciastem, nigdy nie przyniosło tak rewelacyjnych efektów. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak je przygotować.
Ciasto idealne na deser
Polacy kochają słodkie przekąski. Ich smak doceniamy szczególnie latem, kiedy ciasto można przygotować z sezonowych owoców. Obecnie trwa sezon na śliwki, a to dobra motywacja, aby poznać przepis na ciasto.
Szczególnie na to, ponieważ jego przygotowanie jest bajecznie łatwe, a smak nieziemski. Ciasto zachwyca już od pierwszego kęsa. Jest tylko jeszcze jedna sprawa. Będziesz musiała piec je znacznie częściej, bo rodzina ciągle będzie się o nie domagała. Przepis na deser znajdziesz w dalszej części artykułu.
Śliwki i kilka dodatków
Ciasto ma również zaletę w postaci tego, że do jego przygotowania nie potrzebujesz wielu składników. Smak nadają mu przede wszystkim odpowiednio przygotowanie śliwki, o tym, jak je zrobić, dowiesz się z przepisu. Oprócz owocu potrzebne są składniki na samą masę na ciasto. Składniki umieściliśmy na liście poniżej. Przygotuj je wszystkie i bierzmy się za przygotowanie. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Leckere Wochentage , który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 5 dużych śliwek
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 50 g jogurtu greckiego
- 7 g proszku do pieczenia
- 150 mąki
- 30 ml oleju
- masło
- cukier puder
Przepis na ciasto ze śliwkami
Do miski wbij jajko. Wsyp cukier i za pomocą trzepaczki utrzyj składniki. Dodaj jogurt grecki i za pomocą mieszania połącz składniki. Wsyp proszek do pieczenia oraz mąkę. Wlej olej i ponownie wymieszaj całość na jednolitą i gładką masę.
Śliwki dokładnie umyj, a następnie przekrój na pół. Pozbądź się z nich pestki i pokrój w paski o grubości pół centymetra. Na patelni rozpuść odrobinę masła. Dodaj śliwki i podsmaż je z każdej strony.
Gdy się zarumienią, rozłóż je na powierzchni patelni i zalej masą. Ciasto smaż pod przykryciem na średnim ogniu przez 15 minut. Po tym czasie obróć je i w ten sam sposób smaż je przez kolejne 15 minut. Przestudzone ciasto przyozdób cukrem pudrem i gotowe.
Sprawdź także, jaką szarlotkę przygotować oraz poznaj przepis na placki lepsze niż racuchy .