Smakosze.pl Przepisy Pokrój, ułóż na cebuli i skrop tym składnikiem. Mój schab z piekarnika nie ma sobie równych
schab na cebuli
Fot. YouTube/Cookrate Polska

Pokrój, ułóż na cebuli i skrop tym składnikiem. Mój schab z piekarnika nie ma sobie równych

7 grudnia 2024
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Nie masz pomysłu na obiad na weekend? Koniecznie sprawdź poniższy przepis na schab z piekarnika. Solidna porcja, wyśmienity smak oraz szybkie i bezproblemowe przygotowanie. Ten posiłek jest idealny do podania rodzinie.

Najlepszy sposób na schab z piekarnika

Weekend to czas odpoczynku po całym tygodniu pracy. Co przygotować na obiad, aby nie spędzić mnóstwa czasu przy garach? Schab z piekarnika, na który przepis znajdziesz poniżej, nada się idealnie. Mięso wychodzi cudownie soczyste i aromatyczne dzięki dodaniu specjalnego składnika.

Przepis na schab z piekarnika jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Poza tymi oczywistymi, jak mięso, cebula i przyprawy, koniecznie dodaj do niego piwo. Złocisty napój jest doskonałym składnikiem marynaty , sprawia bowiem, że schab lepiej wchłonie aromat przypraw, którymi jest obtoczony. Zapewniam, że warto wypróbować ten patent.

krojenie schabu.jpg
Fot. Canva
W Biedronce poszaleli. Tylko dziś każdy dostanie kostkę masła gratis, jest 1 warunek

Obiad na weekend- prościej i smaczniej się nie da

Przygotowanie schabu z piekarnika jest bajecznie proste. Tak naprawdę wystarczy pokroić i wymieszać poszczególne składniki. Obiad robi się w zasadzie sam, a my mamy więcej czasu na spędzenie go z rodziną. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Cookrate Polska, skąd pochodzą niektóre użyte zdjęcia.

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 4 duże cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżeczki słodkiej papryki (możesz połączyć z papryką ostrą)
  • 100 ml oleju
  • ok. 70 ml piwa

Schab z piekarnika, czyli najlepszy obiad na weekend krok po kroku

Przygotowanie schabu z piekarnika zacznij od pokrojenia mięsa w plastry o grubości ok. 1,5-2 cm . Każdy z nich rozbij, a następnie oprósz z obu stron solą i pieprzem. Tak przygotowane kotlety przełóż do miski .

Schab zalej 50 ml oleju. Dodaj też sproszkowaną paprykę . Wszystkie składniki wymieszaj, aż przyprawa równomiernie obtoczy mięso ze wszystkich stron .

Cebule obierz i pokrój w talarki . Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Pokrojone warzywo rozłóż na niej równomierną warstwą. Skrop je pozostałą ilością oleju .

Zamarynowane mięso rozłóż płasko na cebuli . Składniki zalej równomiernie 70 ml piwa. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35 minut.

Po upływie tego czasu wyjmij schab z piekarnika. Podawaj w towarzystwie upieczonej cebuli wraz z z ulubionymi dodatkami . Przed samym podaniem polej mięso sosem, który zebrał się na dnie blaszki . Obiad na weekend jest gotowy.

Koniecznie sprawdź ten pomysłowy sposób na karpia oraz dowiedz się, czym warto zastąpić cukier w kawie .

gotowy schab z piekarnika.jpg
Fot. Canva
Nie ma lepszego mięsa na grochówkę. Boczek to za mało
Ciasto na pierogi będzie twarde i niesmaczne. Wszystko przez 1 błąd
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl