Pokrój, ułóż na cebuli i skrop tym składnikiem. Mój schab z piekarnika nie ma sobie równych
Nie masz pomysłu na obiad na weekend? Koniecznie sprawdź poniższy przepis na schab z piekarnika. Solidna porcja, wyśmienity smak oraz szybkie i bezproblemowe przygotowanie. Ten posiłek jest idealny do podania rodzinie.
Najlepszy sposób na schab z piekarnika
Weekend to czas odpoczynku po całym tygodniu pracy. Co przygotować na obiad, aby nie spędzić mnóstwa czasu przy garach? Schab z piekarnika, na który przepis znajdziesz poniżej, nada się idealnie. Mięso wychodzi cudownie soczyste i aromatyczne dzięki dodaniu specjalnego składnika.
Przepis na schab z piekarnika jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Poza tymi oczywistymi, jak mięso, cebula i przyprawy, koniecznie dodaj do niego piwo. Złocisty napój jest doskonałym składnikiem marynaty , sprawia bowiem, że schab lepiej wchłonie aromat przypraw, którymi jest obtoczony. Zapewniam, że warto wypróbować ten patent.

Obiad na weekend- prościej i smaczniej się nie da
Przygotowanie schabu z piekarnika jest bajecznie proste. Tak naprawdę wystarczy pokroić i wymieszać poszczególne składniki. Obiad robi się w zasadzie sam, a my mamy więcej czasu na spędzenie go z rodziną. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Cookrate Polska, skąd pochodzą niektóre użyte zdjęcia.
Składniki:
- 1 kg schabu
- 4 duże cebule
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżeczki słodkiej papryki (możesz połączyć z papryką ostrą)
- 100 ml oleju
- ok. 70 ml piwa
Schab z piekarnika, czyli najlepszy obiad na weekend krok po kroku
Przygotowanie schabu z piekarnika zacznij od pokrojenia mięsa w plastry o grubości ok. 1,5-2 cm . Każdy z nich rozbij, a następnie oprósz z obu stron solą i pieprzem. Tak przygotowane kotlety przełóż do miski .
Schab zalej 50 ml oleju. Dodaj też sproszkowaną paprykę . Wszystkie składniki wymieszaj, aż przyprawa równomiernie obtoczy mięso ze wszystkich stron .
Cebule obierz i pokrój w talarki . Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Pokrojone warzywo rozłóż na niej równomierną warstwą. Skrop je pozostałą ilością oleju .
Zamarynowane mięso rozłóż płasko na cebuli . Składniki zalej równomiernie 70 ml piwa. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35 minut.
Po upływie tego czasu wyjmij schab z piekarnika. Podawaj w towarzystwie upieczonej cebuli wraz z z ulubionymi dodatkami . Przed samym podaniem polej mięso sosem, który zebrał się na dnie blaszki . Obiad na weekend jest gotowy.
Koniecznie sprawdź ten pomysłowy sposób na karpia oraz dowiedz się, czym warto zastąpić cukier w kawie .
