Smakosze.pl Dieta Pokrój w plastry, zalej gorącą wodą i wypij po Wigilii. Unikniesz skutków przejedzenia
Fot. Shutterstock

Pokrój w plastry, zalej gorącą wodą i wypij po Wigilii. Unikniesz skutków przejedzenia

24 grudnia 2024
Autor tekstu: Monika Dec

W Wigilię nietrudno o przejedzenie. Według tradycji podczas uroczystej kolacji należy skosztować każdego ze smakołyków. Dlatego, tuż po wieczerzy warto sięgnąć po napar, który zniweluje skutki zjedzenia sporej ilości dań.

Przejedzenie już nie straszne

Święta nie muszą kojarzyć się z przejedzeniem. Tradycja skosztowania 12 wigilijnych potraw nie powinna wygrać z późniejszym złym samopoczuciem lub wyrzutami sumienia. Warto skorzystać z popularnej zasady 3 łyżek. Polega ona na zjedzeniu jedynie 3 łyżek słodyczy np. wigilijnych klusek z magiem lub ciasta . Według jednej z teorii, właśnie tyle wystarczy, aby sprawić naszym kubkom smakowym przyjemność, przy tym unikając późniejszych problemów związanych z przejedzeniem.

Po wigilijnej kolacji warto natomiast sięgnąć po napar, który zbawiennie wpłynie na nasze jelita. Przepis znajdziecie poniżej.

wigilia.jpg
fot. Canva
Zetrzyj na tarce skórkę mandarynki i wsyp cukier. Rodzina podziękuje Ci za tę miksturę

Napar na przejedzie

Na przejedzenie dietetycy polecają prosty napar - wodę z imbirem . Zimą niemal każdy ma go w domu. Imbir nie tylko rozgrzewa i pomaga przy sezonowych infekcjach, ale również wesprze nasz organizm przy problemach z przejedzeniem. Warto sięgnąć właśnie po taki napój tuż po wigilijnej kolacji.

Imbir pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa rozkurczowo i niweluje nieprzyjemne uczucie ciężkości w żołądku. W dodatku zawarte w nim substancje mają działanie przeciwwymiotne, co pozwoli uniknąć uczucia mdłośc i. Poniżej zdradzamy jak wykonać napar z imbiru na przejedzenie.

Przepis na napar z imbiru na przejedzenie

Do zrobienia wody imbirowej potrzebujesz jedynie: kilka plasterków imbiru, litra wody, opcjonalnie: soku z cytryny i dobrej jakości miodu.

Zagotuj wodę w garnku lub czajniku i zalej nią 2-3 plasterki imbiru. Odstaw napar na 10 minut. Możesz wlać do niego sok z cytryny i dodać łyżeczkę miodu. Wypij go po kolacji wigilijnej.

Imbir mimo licznych zalet nie powinien być spożywany przez wszystkich. W tym artykule dowiesz się, kto nie powinien po niego sięgać. Inny pomysł na napar na przejedzenie znajdziecie tutaj .

Fot. Canva
fot. Canva
Tak uratujesz za kwaśny barszcz czerwony. To patent na wagę złota
Włóż do garnka i zagotuj. Tak pozbędziesz się zapachu ryby z kuchni
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy